Прага – подробен гид и бюджет

town-history-architecture-czech-repulic-161894

Прага – информация за града, настаняване в Прага, хотели и ресторанти.

Прага е наред във вече заформилата се като рубрика тенденция да разказвам за местата,  които посещавам, къде отсядам, какви са разходите по пътуване, ресторанти в Прага, храна и настаняване и хотели в Прага. Както и в предните статии за южна Италия и Хърватска с кола, няма да описвам впечатления от пътуването и да разказвам подробно за забележителности, за да може да оцените и видите сами през своите очи. Тук ще намерите бюджетите от моето пътуване,  къде отсядам и някои отзиви за заведения.

Ето каква беше организацията за Прага за четири дни през октомври месец.

Организиране на полета до Прага

Първо, естествено започнах с проучване по цените на самолетните билети.  В моя случай трябваше да букна самолет в седмицата преди да замина, така че цените може би бяха малко високи. Разгледах всички възможни комбинации на различни авиокомпании, с и без прикачвания и в крайна сметка полета излизале между 400 и 500 лева за човек. Аз успях да намеря директен билет за България еър за 350 лева.

Когато решите да пътувате и организирате сами своето пътуване,  аз препоръчвам да се използват сайтовете за търсене на билети (flight скенери), в които може да се търси по дати и дестинации, а резултатите са директни полети и полети с прикачване на много различни авиокомпании,  включително и нискотарифните.  Така например може да намерите цена за полет с пъти по ниска от wizzair да кажем.

Транспорт от летището на Прага до центъра и цени на градския транспорт в Прага

Разгледах няколко различни варианта за транспорт от летището до центъра. За щастие моя полет кацаше през деня и можех да ползвам градския транспорт.  Така успях да стигна до центъра за около 2 лева на човек. Същото беше и на прибиране по обратния път,  пак с градски транспорт.
Проучих как стои въпросът градския транспорт и се оказа, че той в Прага работи от четири часа сутринта до полунощ. (http://www.metroweb.cz/index_e.htm)
Билетите за еднократни пътувания вършат работа,  когато сме за няколко дни и не планираме много смени, както и беше в моя случай. Цените са както следва:

24 CZK – билет за 30 минути

32 CZK (2 лева) – билет за 90 минути

40 CZK – билет за 120 минути.  Има опция и за закупуване на билет от шофьора на автобуса 40 крони.
Времето за което трае билета, тече от първото маркиране. Съответно, ако трябва да смените две превозни средства може да вземете например 90 минутен билет и в моя случай, нямаше нужда да го маркирам във второто превозно средство. Маркирането става в апарати на входа на метрото или в автобусите.
Аз си взех билети (няколко деведесет минутни за идните дни) от информация на самото летище.
Точно пред терминала са и спирките за всички автобуси, които минават през летището.
Мен ме устройваше следната комбинация за да стигна до първия си хотел:

  • Автобус 100 до терминала до метростанция Зличин. Автобусът пътува около тридесет минути и минава през само три четири спирки, като Зличин е последната му спирка. На табла в автобуса ясно е обяснено коя следва. На Зличин хванах метрото в посока центъра.  Моята спирка беше Krizikova (тя е една спирка след Florence, която е центърът всъщност). Това е жълтата линия на метрото и при мен нямаше нужда от смяна на линии.
  • Вторият ми вариант беше от летището с автобус 119 до метростанция Dejvicka и пак с метро.

Аз избрах първия вариант за пътуване.
Бях проучил и опциите за такси. Такси от летището на Прага до център щеше да ми струва 650 крони, което е около 50 лева.
Предварително си проучете хотела и местата, които смятате да обиколите за да си прецените и ако трябва да разучите градския транспорт. В google maps може да зададете разстояния и да прецените дали са ви по силите пеш в град. Аз лично вървя много и 15 км ходене на ден не са ми проблем. Така виждам доста повече неща и си правя разходката вместо да използвам метрото и да не виждам нищо, но е въпрос на личен избор.

Настаняване и изгодни хотели в Прага

В моя случай смених два хотела в рамките на престоя си. Първите три вечери трябваше да съм до едно събитие и наех хотел в близост. В случая се падаше малко по встрани от центъра или с моето ходене пеша се оказа на двадесет минути от центъра.

Хотелът е три звезди и се казва Adeba Hotel. Оказа се приятно и чисто местенце. Стаите бяха не много големи, но перфектни за почивка.  Все пак се прибирах само да нощувам там. За цената си от около 50 евро (1315 CZK, 95 лева) на вечер,  беше идеално.

Като го гледах на картата се чудех дали няма да е много отдалечен и предвид релсите наоколо дали няма да е шумно, но се оказа приемливо,  а и квартала е спокоен и тих.

Последните два дни от престоя бяха по-скоро туристически и затова последната вечер бях запазил стая в центъра на Прага, точно зад двете кули, срещу часовника. Мястото ни беше на минута от централния площад и часовника и няма и пет минути от Карловия мост.
Резервацията направих отново през booking и мястото се казваше Prague Siesta Apartments. Като цена за вечер беше малко по-скъпо от предходния хотел. Една нощувка излезе 83 евро (2240 CZK, 162 лева).
Тук,  като част от стария град беше… старо,  но пък голямо и просторно. Мястото обаче ми напомняше по-скоро на хостел, а всъщност беше стара къща с няколко апартамента. Ключова беше локацията в случая.

На рецепция(кафене в двора на къщата) бяха някакви еко-та и обстановката беше доста приятелска и приветлива. В апартамента имаше всичко необходимо за пребиваване и дори за готвене и хранене. Както вече казах, обаче всичко беше вехто и си имаше нужда от един ремонт или поне основно почистване. Друг минус на мястото беше, че все още нямаше отопление (парно), а октомври вече беше хладничко. В случая и тук беше идеята за едното спане, така че всичко описано се приема. Ако ще отсядате за  повече вечери, може би е добра идея да се поразтърсите за нещо друго.

Валута и джобни за ден в Прага

За прага ще ви трябва ZCK  (чешки крони). По времето, по което аз пътувах (октовмри 2016) горе долу курсът, на който сменях в България беше такъв:
ZCK 100 = 7,23 лева
Ето и някои сметки, които си бях направил предварително за да се ориентирам по-лесно в парите:

100 крони = 7,23 лева

1000 крони = 73 лева

32 крони ~ 2 лева

1380 крони = 100 лева

6906 крони = 500 лева

138 крони = 10 лева
27 ZCK ~ 1 Евро
Не претендирам за абсолютна точност, така, че е добре да проверите курсовете за себе си и предварително.
Аз лично обмених крони още в София, за да имам кеш. На доста места там може да се плаща и с карта. Моята философия в случая е, да не нося всичките си джобни в кеш, а където е възможно да плащам с карта (например хотелите, ако не са платени предварително, в заведенията и магазините). Кеш плащам в градския транспорт, кафета и други места, където сумите са дребни.
Колкото до джобните на ден за един човек, много зависи какви заведения посещавате и какво хапвате през деня. Винаги го казвам като практика на подобни места е да се напазарува храна от местен супер маркет. Така излиза най-изгодно. Другия вариант е да имате изхранване в хотелите или поне закуска.
Аз лично нямах хранене в хотелите. Хапвах изцяло навън и дневния ми разход за храна, кафета и всичко беше между 50 и 100 евро на ден на човек. Това са между 1350 ZCK и 2700 ZKC на ден или за 3-4 дена под 10000 крони. В случая бях обменил в София около 7000 крони. Стигнаха ми, защото плащах на доста места с карта.

Препоръчани места за хранене и ресторанти в Прага

В рамките на престоя посетих доста заведения, като следните няколко ми се откроиха. Всички тези са в центъра и са много близо едно до друго.

Crazy Cowhttp://crazycow.cz/index.php/en/restaurant-3

Първото място за хранене не е типичното с традиционна кухня, но готвят супер вкусно. Казва се Crazy Cow и там може да хапнете телешко, пригответе го както ви харесва и да обърнете няколко бири от по… литър. Намира се тук: Dlouha 8 110 00 Prague 1

James Dean Praguehttps://www.jamesdean.cz/en

Тази кръчмица в типичен ..американски стил предлага и типично американско меню. Аз я ползвах два пъти за страхотни закуски.

Намират се на: V KOLKOVNĚ 922/1 и отварят отрано.

Ресторант Mlejnicehttp://www.restaurace-mlejnice.cz/ko/index.html

Страхотно място с типични техни си хапвания. Каквото и да пробвате, най-вероятно няма да сбъркате. Внимание: Няма wifi 🙂

VKolkovněhttp://vkolkovne.cz/

Също хубава кръчма, намираща се в центъра на града. Тази се намира на V Kolkovně 8,110 00 Praha 1. В уебсайтовете на всичките предложени може да намерите и актуално меню и цени.

Изпробвах още няколко ресторанта. Имаше и един точно до входа на Crazy Cow. Типична местна кръчма със страхотни ястия и атракции 🙂 Местата там са трудни, но ако минете и си направите резервация за вечерта, ще се вредите.

Цените на храната в Прага варират според хапването, но приблизитилно за 7-8 евро може да закусите, добър обяд е около 10-15 евро на човек и вечерята е от там нагоре, в зависимост дали има алкохол, какво се хапва и т.н. Предложените заведения са със сравнително еднакви и достъпни цени и не са капани за туристи.

Интернет и телефонни разговори

Разговорите в Европа вече са доста изгодни. Цената на минута при повечето български оператори в роуминг са буквално стотинки на минута. Такава е и за sms-ите. С интернета, все още положението не е съвсем така и не може да ползвате пакета си интернет от България в повечето случаи.
Добрата новина, е че някои от операторите предлагат допълнителен еднократен пакет минути и мегабайти за чужбина. Важи за определен брой дни и пакета се активира от оператор или смс, непосредствено преди заминаване.
Аз съм на Теленор и ползвам точно тази опция като пътувам. В моя случай беше 800 минути към всички оператори / 800 мегабайта (мисля, че пакета важи само за държави от EU) струваше 12.99 лева, като времетраенето беше три дни от активирането. Активирането направих на летището преди заминаване с sms с текст BCS3 на номер 1616.
Съветът ми е предварително да проверите дали имате роуминг и какви биха били цените за минута разговор и мегабайт! в дадената държава. Проучете за подобни пакети за чужбина и преценете дали са в и изгодни.
Когато пътувате неорганизирано, винаги е една добра идея да имате интернет пакет на телефона за да се ориентирате по лесно и да ползвате google карти с насочване, forsquare, trip advisor за препоръка на места и т.н. Навсякъде където съм бил, интернета в кафета и хотели е заключен с парола и няма почти никакви фрее мрежи, които да ползвате.

Друго

Корабче по река Вълтава – В единия от дните решихме да си разнообразим малко и се качихме на туристическо корабче. Ще ги видите колко много са и приканват туристите да се качат. Според мен си струваше и направихме около 40 минутно пътуване по реката. Струва по спомен около 5-7 евро на човек. На корбчето може просто да си гледате на някои от палубите или да седнете на маса и да се насладите на пътуването с чаша питие в ръка (цените са нормални).

Сувенирите – както навсякъде, така и в прага има безброй магазини за сувенири, откъдето може да си купите стандартните магнити, чиния и т.н. По-интересни ми се сториха продавачите на изкуство по Карлов мост. Някъде около обяд подреждат своите сергии и може да вземете както ръчно рисувани картини, принт картини, различни ръчно направени неща.

Ако Прага е вашата следваща дестинация, ето от къде може да започнете с търсенето за хотели в Прага:Booking.com

С тези публикации се стремя са съм максимално изчерпателен в организацията и в същото време да оставя сами да съберете впечатления от съответния град. Ако ви харесва споделената информация, може да я пратите на познат или да я споделите в социалните мрежи.

Add Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.