Как да постигна повече продажби – подбрани дигитални услуги за 2019та

Повече продажби онлайн - какво да направя?

Покажете среден пръст на нулевите продажби онлайн

Последната година онлайн продажбите бележат нови пикове и все повече хора се хвърлят да продават онлайн и респективно да харчат, тествайки различни маркетингови стратегии, рекламни мрежи и ползвайки всякакви инструменти, за да продават повече. Реших да драсна по темата и на база моя опит и впечатления да опиша кое е ефективно и къде е нужно да се впрегне ресурс.

Нещата, които ще опиша са толкова повтаряни, но всеки ден виждам как повечето от тях се пренебрегват и реално се хвърлят усилия на посоки, с неясен резултат, без ясен план.

Четете надолу и разпишете стратегия за вашия онлайн бизнес и покажете “среден пръст” на нулевия трафик и липсата на продажби.

Качествен уебсайт, магазин

Това никак не е за пренебрегване. Много пъти в нашата дигитална агенция са ни търсили хора, които искат seo оптимизация, рекламни кампании или въобще вдигане на продажбите, но като цяло платформата или сайтът, от който продават, имат доста забележки. Дали става дума за остарели и неотговарящи на съвременните правила на google сайтове или сайтове с лошо usability, в които потребителят трудно може да достигне до поръчка или въобще не се замисля и да поръча, защото сайтът не му “вдъхва” доверие. В голяма степен всичко, което направите като маркетингови усилия, ако горните неща ви куцат, може да са хвърлени на вятъра пари или поне много по-малко конверсии.

Ето няколко бързи показатели по които и сами може да оцените актуалността на своя уебсайта:

  • съвременен дизайн и респонсив версии – тук не говорим за дизайнерски сайт. Една супер изчистена, стилна тема с мобилна и таблет версия би свършила чудесна работа. Бърз сайт или нова версия на вашия, базирани на wordpress с подбрана тема може да се стартира за 2-3 седмици.
  • бързина на сайта – има много инструменти с които може да се тества бъзрината, както и да се сравни къде сте горе долу спрямо останалите. Примерно инструмента на google за page speed.
  • колко от посетители си на сайта обръщате в клиенти?
  • доколкото отговаря сайта ви на изискванията на google? Има ли ssl сертификат? Как са мета данните?

Качествено съдържание и представяне на продуктите / услугите

До голяма степен съдържанието се покрива с горния раздел, но все пак го изведох отделно. Тук е важно съдържанието на вашия уебсайт да е ок в две посоки:

  • потребител, който влезе и търси информация по темата, дали би могъл да получи нужната информация или да бъде подтикнат да купи ваша услуга или продукти – сайт претрупан от изображения, банери и други реклами, които разфокусират потребителя и той трудно намира бутона “купи”
  • дали въобще google, анализирайки вашето съдържание ще изпрати потребители към вашия сайт. С други думи дали google може да се ориентира за какво е сайта. Често се случва уебсайтът да е страхотен, дизайнерски и с много картинки, но в крайна сметка да няма нито една заложена ключова дума и фраза в текстовете. Реално търсачката в такива думи хваща думи като “начало”, “за нас”, “контакти” и подобни и няма представа какво “продава” вашия сайт. При други случаи съм срещал супер много текст, който пак нищо не казва. Вместо конкретната дума и фраза за даден продукт, използвани само синоними с цел текста да стане приятен за четене, но за съжаление губим от оптимизиция. Примерни: “голямата ябълка” вместо “Ню Йорк”; “твоето комфортно място за сън” вместо “удобен матрак” и други подобни.

Заложете на качествени текстове и съдържание за вашия уебсайт, блог и материалите, които пускате в други сайтове за вашия бизнес.

SEO оптимизация

Ако горните показатели са покрити и знаем, че нашия уебсайт е добър, то може да пристъпим към оптимизацията или работата/процеса по извеждане на нашия сайт напред в резултатите на търсачките по различни търсения. Тук задачата пак се разделя на две най-общо казано: onsite оптимизация и link building.
Onsite (onpage) оптимизацията обхваща вашия уебсайт (малко като първото за което говорихме) и “прави” така, че уебсайтът да отговаря на съвременните правила на търсачките (Google, Yandex). Всяка от търсачките си има алгоритъм, по който оценява всеки сайт. Тези алгоритми не са публично обявени, но база много тестове, а и препоръки от хора от самите търсачки се знаят голяма част от факторите и техните тежести в оценката.

След като уебсайтът ни отговаря на правилата на търсачките, следващото важно нещо все още са линковете сочещи към нашия сайт. Иначе казано класирането на уебсайт по дадена тематика, все още до голяма степен зависи от “препоръките” (под форма на линкове), които други сайтове дават за нашия сайт и конкретния материал, продукт, статия, страница. Тук трябва да сме много внимателни, тъй като ако link building-a не се прави правилно, може да доведе до негативи са сайта и дори до банване.

Работата по seo оптимизацията за вашия сайт е дългосрочна инвестия. За съжаление е процес, който отнема време, но веднъж позициониран, с лека поддръжка, сайтът може да привлича много органичен трафик от търсачките. Разликата, сравнено с рекламните кампании е че този трафик е далеч по устойчив, дори нищо да не правим след време. При рекламните кампнии пък, свърши ли бюджета, всичко спира и няма трафик, продажби към сайта.

Рекламни кампании

Рекламните кампании трябва да присъстват в нашия маркетинг микс. Факт е, че дори за чисто нов сайт, без нито един потребител, с такава кампания може да започнем да продаваме веднага или поне да вкараме трафик в сайта си.
Тук бих разгледал основно кампании във Facebook Ads, Google Adwords и Yandex.Direct (ако таргетираме руския пазар). Разбира се има много други рекламни мрежи, платформи, които могат да се ползват.

Facebook и в частност instagram рекламите са подходящи по-скоро за емоцианални покупки. Там рекламата залага главно на визията и посланието, а възможностите за таргетиране и сервиране на рекламата пред най-подходящата аудитория са доста гъвкави към момента.
При Google Adwords и Yandex.Direct, в частта им search реклами, залагаме на това, че потребителя е идентифицирал нуждата си от даден продукт или услуга и той инициира търсене за нея. Съответно ние сме пуснали реклами по различни ключови думи и нашата реклама се показва като резултат на потребителя, ако той попада в таргета. Тук също възможностите за таргетирани са много.

При всички от изброените платформи има доста голям набор от настройки и реално стартирането и настройването на една кампания само в една от платформите може да отнеме доста часове, че и дни. Много често се прави “грешката” просто да буустнем някой пост за 5$. Не че това е нищо и може да има ефект, но важното е прецизната настройка на всяка една кампания и съответно измерване на резултата от нея. Само така може да оценим колко ни струва една продажба и дали конвертираме правилно трафика си в продажби.

Email маркетингови

Често подценяван, email маркетингът всъщност е един от сравнително евтините и ефективни начини за продажби. Въпреки целия спам, който залива интернет, ако успеем да ангажираме лоялна аудитория около бизнеса си, точно email маркетингът е един от инструментите, с който може да напомняме за себе си и да караме клиентите си да се връщат с покупки отново при нас.
Тук е важно нашите кампании да отговарят на всички законови ограничения и изисквания, наред с gdpr политики. Това изисква нашите email списъци да са коректно събрани и да се екслоатират правилно.
Също има доста платформи, които може да се използват за нашите кампании. По-популярните са MailChimp и MailerLite. Втората използваме в нашата агенция от няколко години като по-бюджетен, но не по-малко конкурентен вариант на маймунките.
Нещо друго много важно е и правилните настройки на нашите мейл сървъри. При разпращане на такава кампания, шансът да попаднем в черните списъци и съответно всичките ни писма да попадат в спам папката на нашите клиенти е повече от вероятна с грешните настройки.
Ако не знаете какво правите, по-добре потърсете специалист или дигитална агенция за вашите емайл маркетинг кампании.

Метрики и анализ!

Каквото от по-горните неща да правите, не пренебрегвайте измерването на резултатите на вашите кампании, как конвертирате потребителите си в поръчки, а и дръжте под око своята конкуренция. Най-малкото инструменти като google analytics, google webmaster tools (отскоро search console), ahrefs, анализи на съответните рекламни кампании и статистика, позициониране на вашия сайт по различни ключови думи, позициониране на конкурентите, анализ на ключовите думи и фрази, подходящи за вашия бизнес. Ако имате нужда от помощ за вашите анализи и отчети, то свържете се с нас.

Като за финал

Толкова по темата. Дръжте цялата картина в главата си или още по-добре – на ексел. Проверявайте често дали не залитате нещо, в което няма смисъл и губите фокус за останалите неща. Ако смятате, че няма да може да се справите ефективно с всички маркетингови задачи, наред с всичко останало от вашия бизнес, то непременно се обърнете към специалист по дигитален маркетинг или дигитална агенция. Попитайте ни оферта за дигитални услуги, спрямо вашите нужди.

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.