Нов уебсайт – какво трябва да направя – стъпка по стъпка

Създаване на нов уебсайт - стъпка по стъпка

Стартирането на нов уебсайт или уеб проект си има някои специфични особености или фази, през които е добре да се мине и да не се пропускат важни неща. Разработването на нов проект или уебсайт е като всяка задача, която изисква своето планиране, дефиниране и разпределяне на отделните задачи.

В моята практика много често съм виждал проекти, перфектно реализирани в част от фазите, но неуспешни. Това е защото са пренебрегнати други от фазите на разработка и реализация на уебсайт.

Какво всъщност трябва да имаме предвид при разработка на нов уебсайт

Цел на уебсайта

На първо място трябва да си дефинираме ясно целта на уебсайта и какво искаме да прави той. Не че не може да е едновременно да е социална мрежа, блог, онлайн магазин, имиджов сайт, но не е секси да е всичко в едно. Ако целта са ни продажби, фокуса остава в онлайн магазин. Ако искаме да представя нашата фирма дейност, правим си имиджов сайт.

Функционалности в уебсайта, които са ни необходими

Наистина, пропуснете всичко от което нямате нужда и което излиза от целта. Ако сайта ще продава, най важното е да е представен добре продукта и да може да се купи лесно. Нямате нужда от сложна банер/рекламна система, примерно. Фокусирайте се върху продажбите в случая.

Тук в тази точка е важно да сме дефинирали ясно:

 • каква е целта на уебсайта
 • колко езикови версии ще имаме (и дали да имаме повече от една)
 • какви методи за плащане ще ми трябват
 • какви функции ми трябват – само най-небходимото за старт

Силно препоръчвам в тази точка да се консултирате с интернет експерт и максимално да изчистите концепцията на вашия нов уебсайт, преди да се хвърлите в сложна и скъпа реализация на проект.

Платформа на която ще базирам уебсайта

След като имаме представа какво ще съдържа уебсайта и какво искаме да прави, то трябва да изберем как ще реализираме продукта. Тук горе долу пътищата са два:

 • собствена разработка – поръчвате си разработване на уебсайта на някое студио и то програмира за вас, прави ви уникален дизайн и всичко, което е необходимо. Тук разбира се цената в повечето случаи е дебела, крайният резултат идва (обикновено) със забавяния и разлики от първоначалния проект или задание (ако има такива). Препоръчвам да си вържете гащите тук с хубав договор и ясни параметри
 • избор на готова платформа – много по-лесно и изгодно решение, което би ви спестило доста главоболия. Обикновено вече има алтернативи от платформи за всичко, което искате да направите. По популярни такива решения са: wordpress – основно за имиджови сайтове, блогове, представяне на фирми, продукти брандове, обяви и т.н.; prestashop – онлайн електронен магазин.  Разгледайте и shopify, който е онлайн платформа, в която може да регистрирате и пуснете онлайн магазин буквално за минути, без да са ви необходими кой знае какви познания.

Която и от двете посоки да изберете, проучете добре какво ви трябва, за да не поръчате нещо излишно и да похарчите излишни пари.

Хостинг и домейн

Следващото нещо над което трябва да се фокусирате е името на уебсайта и къде той ще бъде качен физически като файлове (хостинг).

В интернет има много изписано за името на уебсайт какво трябва да бъде и какво да не бъде. Няма да се спирам подробно. Честно казано, аз предпочитам .com домейни с имена тематични до това за което е сайта или лесно и интуитивно, нищо не значещо име.

Хостингът е друга бира. Сменил съм и съм пробвал различни варианти за България и чужбина. По-добрите хостинг компании у нас, с добра видимост и от чужбина са две-три. Моята препоръка е използването на компания като Host.bg, например. По-големите и утвърдени компании предлагат конкурентни услуги на добри цени, съпортът им е добър и може да се разчита при проблеми.

Дизайн

Тук горе долу посоките са пак същите като при избора на платформа. Единият е да скочите на нещо custom и уникално, разработено за вас. Другият вариант е да изберете готово решение, тема, темплейт, които са съобразени и с платформата, която използвате. Вторият вариант е и моята препоръка.

Някои от големите сайтове, предлагат хиляди решения и готови теми, които може да използвате за вашия нов уебпроект. Разгледайте:

 • templatemonster – хиляди безплатни и платени теми, разделени по категории, платформи, версии и т.н.
 • themeforest – също богат и изчерпателен каталог с теми и ресурси за уебсайт.

В интернет има много безплатни теми, но все пак моята препоръка, базирана на стотици пуснати уебсайтове, е да изберете красива, функционална и платена тема. Тези теми идват с поддръжка, обновявания и в повечето случаи са по-доброто решение. Независимо дали правите сайт за душ кабини и мебели за баня, сайт за контейнери за изовзване на строителни отпадъци или друг проект, то избирайте винаги подходяща тема. Не се притеснявайте да орежете излишните неща и да подредите добре съдържанието за своите потребители.

Поддръжка и генериране на съдържание

Едно от нещата, които много често се пропуска в планирането и реализирането на нов уебсайт е именно генерирането на съдържание. Обикновено ентусиазмът рязко спада след пускане на уебсайта, а каквото и да си говорим периодичното генериране на ново и интересно за потребителите съдържание и продукти е от жизненено значение за почти всеки нов уебсайт. Имайте предвид това и си направете сметка дали и как може да поддържате и захранвате своя уебсайт във времето. Това е ресурсоемък процес, който разлят във времето, може да отнема доста време.

SEO оптимизация и линк билдинг

Като експерт по темата и човек, който се занимава с seo и оптимизация за търсещи машини от дълги години, ми прави впечатление, че тази стъпка се пропуска в над 90% от случаите. А това е стъпка, която може да ви носи трафик, клиетни, пари за дълги години с малка поддръжка и без да влагате много в реклама или други канали за популяризиране.

Не пропускайте тази стъпка и обърнете сериозно внимание при разработката на вашия уебсайт и по-късно, когато вече е пуснат. Тук мога да помагам много, така, че ако имате нужда от seo оптимизация или seo консултация, потърсете ме. Може да използвате и сайтове предлагащи различни SEO services за нови уебсайтове. Така вие ще може да се фокусирате върху съдържанието, а seo услугата ще доверите на експерти.

Популяризиране в социални мрежи (дигитален маркетинг)

Също важна стъпка, която не бива да се пропуска. Доказано социалните мрежи водят клиенти и ако се използват правилно, може да са основно или поне голямо перо във вашите продажби. Не ги пренебрегвайте. И не, създаването на facebook страница не е достатъчно.

Оставам на разположение, ако искате да обсъдим вашата стратегия за социални мрежи.

Реклама и рекламни кампании

За съжаление не може без това. Пускането на уебсайт и чакане да влязат клиенти, не е добро решение. Трябва да се работи по горните две точки и евентуално баланса да се допълни с реклама.

Какво друго да не забравя

Някои други дребни, но не маловажни неща, които е добре да имате предвид, когато пускате нов уебсайт:

 • статистики – дръжте под око винаги как се представя вашия уебсайт и не спирайте да експериментирате и оптимизирате резултатите, които постигате.
 • начини за монетаризиране – при някои проекти е добре да се има предвид как може да си докарвате допълнителни доходи с вашия уебсайт. Някои проекти могат да ви донасят значителен пасивен доход.
 • качество на съдържанието – не правете компромиси. Използвайте уникални текстове, снимки, видео и графики.
 • партньорства – всеки сайт, бранш или мрежа може да се възползва от партньорства колеги.
 • мислете за вашите потребители – наистина не ги забравяйте за миг през всичките стъпки и фази.

Оценка на уебсайта и представянето

Какъвто и да е проекта, създайте си навика да водите бюджет на приходите и разходите, както и периодично да правите оценка на представянето на уеб проекта. Важно е да знаете дали има смисъл това, което правите, дали ви нови резултати и дали си струва усилията. Ако не, то направете така, че да си струва.

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.