Нов уебсайт – какво трябва да направя – стъпка по стъпка

Снимка: Photo by rawpixel.com from Pexels

Създаване на нов уебсайт - стъпка по стъпка

Стартирането на нов уебсайт или уеб проект си има някои специфични особености или фази, през които е добре да се мине и да не се пропускат важни неща. Разработването на нов проект или уебсайт е като всяка задача, която изисква своето планиране, дефиниране и разпределяне на отделните задачи.

В моята практика много често съм виждал проекти, перфектно реализирани в част от фазите, но неуспешни. Това е защото са пренебрегнати други от фазите на разработка и реализация на уебсайт.

Какво всъщност трябва да имаме предвид при разработка на нов уебсайт

Цел на уебсайта

На първо място трябва да си дефинираме ясно целта на уебсайта и какво искаме да прави той. Не че не може да е едновременно да е социална мрежа, блог, онлайн магазин, имиджов сайт, но не е секси да е всичко в едно. Ако целта са ни продажби, фокуса остава в онлайн магазин. Ако искаме да представя нашата фирма дейност, правим си имиджов сайт.

Функционалности в уебсайта, които са ни необходими

Наистина, пропуснете всичко от което нямате нужда и което излиза от целта. Ако сайта ще продава, най важното е да е представен добре продукта и да може да се купи лесно. Нямате нужда от сложна банер/рекламна система, примерно. Фокусирайте се върху продажбите в случая.

Тук в тази точка е важно да сме дефинирали ясно:

 • каква е целта на уебсайта
 • колко езикови версии ще имаме (и дали да имаме повече от една)
 • какви методи за плащане ще ми трябват
 • какви функции ми трябват – само най-небходимото за старт

Силно препоръчвам в тази точка да се консултирате с интернет експерт и максимално да изчистите концепцията на вашия нов уебсайт, преди да се хвърлите в сложна и скъпа реализация на проект.

Платформа на която ще базирам уебсайта

След като имаме представа какво ще съдържа уебсайта и какво искаме да прави, то трябва да изберем как ще реализираме продукта. Тук горе долу пътищата са два:

 • собствена разработка – поръчвате си разработване на уебсайта на някое студио и то програмира за вас, прави ви уникален дизайн и всичко, което е необходимо. Тук разбира се цената в повечето случаи е дебела, крайният резултат идва (обикновено) със забавяния и разлики от първоначалния проект или задание (ако има такива). Препоръчвам да си вържете гащите тук с хубав договор и ясни параметри
 • избор на готова платформа – много по-лесно и изгодно решение, което би ви спестило доста главоболия. Обикновено вече има алтернативи от платформи за всичко, което искате да направите. По популярни такива решения са: wordpress – основно за имиджови сайтове, блогове, представяне на фирми, продукти брандове, обяви и т.н.; prestashop – онлайн електронен магазин.  Разгледайте и shopify, който е онлайн платформа, в която може да регистрирате и пуснете онлайн магазин буквално за минути, без да са ви необходими кой знае какви познания.

Която и от двете посоки да изберете, проучете добре какво ви трябва, за да не поръчате нещо излишно и да похарчите излишни пари.

Хостинг и домейн

Следващото нещо над което трябва да се фокусирате е името на уебсайта и къде той ще бъде качен физически като файлове (хостинг).

В интернет има много изписано за името на уебсайт какво трябва да бъде и какво да не бъде. Няма да се спирам подробно. Честно казано, аз предпочитам .com домейни с имена тематични до това за което е сайта или лесно и интуитивно, нищо не значещо име.

Хостингът е друга бира. Сменил съм и съм пробвал различни варианти за България и чужбина. По-добрите хостинг компании у нас, с добра видимост и от чужбина са две-три. Моята препоръка е използването на компания като Host.bg, например. По-големите и утвърдени компании предлагат конкурентни услуги на добри цени, съпортът им е добър и може да се разчита при проблеми.

Дизайн

Тук горе долу посоките са пак същите като при избора на платформа. Единият е да скочите на нещо custom и уникално, разработено за вас. Другият вариант е да изберете готово решение, тема, темплейт, които са съобразени и с платформата, която използвате. Вторият вариант е и моята препоръка.

Някои от големите сайтове, предлагат хиляди решения и готови теми, които може да използвате за вашия нов уебпроект. Разгледайте:

 • templatemonster – хиляди безплатни и платени теми, разделени по категории, платформи, версии и т.н.
 • themeforest – също богат и изчерпателен каталог с теми и ресурси за уебсайт.

В интернет има много безплатни теми, но все пак моята препоръка, базирана на стотици пуснати уебсайтове, е да изберете красива, функционална и платена тема. Тези теми идват с поддръжка, обновявания и в повечето случаи са по-доброто решение. Независимо дали правите сайт за душ кабини и мебели за баня, сайт за контейнери за изовзване на строителни отпадъци или друг проект, то избирайте винаги подходяща тема. Не се притеснявайте да орежете излишните неща и да подредите добре съдържанието за своите потребители.

Поддръжка и генериране на съдържание

Едно от нещата, които много често се пропуска в планирането и реализирането на нов уебсайт е именно генерирането на съдържание. Обикновено ентусиазмът рязко спада след пускане на уебсайта, а каквото и да си говорим периодичното генериране на ново и интересно за потребителите съдържание и продукти е от жизненено значение за почти всеки нов уебсайт. Имайте предвид това и си направете сметка дали и как може да поддържате и захранвате своя уебсайт във времето. Това е ресурсоемък процес, който разлят във времето, може да отнема доста време.

SEO оптимизация и линк билдинг

Като експерт по темата и човек, който се занимава с seo  оптимизация за търсещи машини от дълги години, ми прави впечатление, че тази стъпка се пропуска в над 90% от случаите. А това е стъпка, която може да ви носи трафик, клиетни, пари за дълги години с малка поддръжка и без да влагате много в реклама или други канали за популяризиране.

Не пропускайте тази стъпка и обърнете сериозно внимание при разработката на вашия уебсайт и по-късно, когато вече е пуснат. Тук мога да помагам много, така, че ако имате нужда от seo оптимизация или seo консултация, потърсете ме. Може да използвате и сайтове предлагащи различни SEO services за нови уебсайтове. Така вие ще може да се фокусирате върху съдържанието, а seo услугата ще доверите на експерти.

Популяризиране в социални мрежи (дигитален маркетинг)

Също важна стъпка, която не бива да се пропуска. Доказано социалните мрежи водят клиенти и ако се използват правилно, може да са основно или поне голямо перо във вашите продажби. Не ги пренебрегвайте. И не, създаването на facebook страница не е достатъчно.

Оставам на разположение, ако искате да обсъдим вашата стратегия за социални мрежи.

Реклама и рекламни кампании

За съжаление не може без това. Пускането на уебсайт и чакане да влязат клиенти, не е добро решение. Трябва да се работи по горните две точки и евентуално баланса да се допълни с реклама.

Какво друго да не забравя

Някои други дребни, но не маловажни неща, които е добре да имате предвид, когато пускате нов уебсайт:

 • статистики – дръжте под око винаги как се представя вашия уебсайт и не спирайте да експериментирате и оптимизирате резултатите, които постигате.
 • начини за монетаризиране – при някои проекти е добре да се има предвид как може да си докарвате допълнителни доходи с вашия уебсайт. Някои проекти могат да ви донасят значителен пасивен доход.
 • качество на съдържанието – не правете компромиси. Използвайте уникални текстове, снимки, видео и графики.
 • партньорства – всеки сайт, бранш или мрежа може да се възползва от партньорства колеги.
 • мислете за вашите потребители – наистина не ги забравяйте за миг през всичките стъпки и фази.

Оценка на уебсайта и представянето

Какъвто и да е проекта, създайте си навика да водите бюджет на приходите и разходите, както и периодично да правите оценка на представянето на уеб проекта. Важно е да знаете дали има смисъл това, което правите, дали ви нови резултати и дали си струва усилията. Ако не, то направете така, че да си струва.

Add Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.