Анализ и статистика за по-добри онлайн продажби

Снимка: rawpixel.com / Pexels

Анализ и статистика за по-добри онлайн продажбиДържите ли резултатите, които постигате (или не постигате) под око? Колко ви струва една продажба в сайта? Колко от потребителите, които идват до вашия уебсайт стават клиенти? Имате трафик, но нямате клиенти или по-лошо, никой не идва в сайта ви?

Ако искате да продавате по-добре онлайн, то горните въпроси трябва да си задавате поне веднъж в месеца, а и по възможност да стигате до отговори. С други думи важно е да следим показателите на своя бизнес, да правим анализ и да оптимизираме това, което постигаме.

В практиката на нашата дигитална агенция, ежедневно срещаме хора, които хвърлят усилия и тестват някакви нови неща, наливат в рекламни кампании, но без да следят резултатите, без да знаят ефективността на това, което правят. Един от стандартните ми въпроси при срещи с клиенти е дали имат брояч на сайта и колко потребители влизат ежедневно в техния сайт. В голяма част от случаите отговорът е, че скоро не е гледан брояча и не се знае дневното / месечно посещение на сайта дори.

Ето някои от показателите, които е добре да преглеждате и да анализирате често:

Колко и какви са потребителите в уебсайта ми. Достатъчно е да задълбаете в google analytics и да получите една доста подробна картина на състоянието на вашия сайт, хората, които идват, защо идват и къде идват.

SEO оптимизация на сайта – позициониране в търсачките. При този анализ, трябва да си дадете сметка за това кои са важните думи и фрази, по които искате вашите клиенти да ви намират и съответно къде сте спрямо вашите конкуренти по тях. Тук често фокусът пада над една или няколко думи и фрази, вместо да се заложи на така наречената “дълга опашка”, която дългосрочно може да ви вкарва таргетиран трафик в сайта, който да обръщате в поръчки.

Колко ви струва един потребител, доведен до сайта и колко реално струва една продажба на продукт или услуга. Често се наливат бюджети за реклама (онлайн и офлайн), без реално да се измерва ефекта и да се работи за оптимизация на продажбите. Хубаво е да знаете за всеки от каналите, в които рекламирате колко ви струва един доведен потребител в сайта и съответно колко от тях поръчват. Ако сте електронен магазин, също така колко е средната сума, която оставят в поръчки.

Връщат ли се вашите потребители? Ангажирате ли лоялна аудитория или разчитате изцяло на нови клиенти. Защо вашите потребители не се връщат и какво би ги накарало да се върнат отново при вас.

Колко от потребителите на сайта се ориентират какво предлагате и реално стигат до поръчка. Ако нещо се “чупи” в пътя до финализиране на поръчката или има нещо, което разфокусира потребителят да стане клиент, какво е то и как може да го оптимизирате.

Колко атрактивен и конкурентен е продуктът, който продавате. Познават ли го вашите потенциални клиенти и колко лесно им е да вземат решение за покупка онлайн/офлайн.

Когато планирате и реализирате различни маркетингови кампании, в различни канали, понякога е трудно да се измери, кое е било ефективно или кое с каква тежест е като ефекти. Реално това е добре да се следи и да успявате да хванете, когато някой от каналите започва да “влошава” показателите си.

Примерно разпределение на каналите, от които са дошли потребителите в сайт.

Тези и други анализи, месечни справки и репорти или просто бизнес консултация, може да изнесете и към външна фирма – дигитална агенция.

 

Add Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.