Ходенето като спорт – 200 км пеша на месец

city-sunny-people-street-largeХоденето пеша отдавна е нещо, което правя с удоволствие и винаги когато имам възможност. Това последното може да се разбира всеки ден от дома до работа и обратно, а и всички други дневни разходки и ходения, които ми се случват. Замислял съм се колко километра ли изминавам на ден, но никога не бях си поставял за цел всъщност да измеря ходенето като процес, време и изминато разстояние.

Наскоро си смених телефона и в новия беше инсталирано приложение за логване на различни активности. Принципно изключвам подобни тъпотии, но си викам защо пък да не извадя малко статистика и да видя какво и как мога да оптимизирам. 🙂 За целта просто оставих Lifelog-a включен, а е ясно, че телефона е с мен на всяка крачка.

Статиската, която се получи, може да се каже, че е според очакванията, но все пак исках да си потвърдя. И така 50 километра на седмица ходене. В рамките на месец около 200 километра пеша, което пък дава 2400! километра на година извървявам пеша.

Статистика

screenshot_20161110-084314

Близо 78 000 стъпки за една седмица, което се равняват на 50 километра ходене, отчетено по Lifelog (виж долната картинка).

screenshot_20161110-084435

50 километра на седмична база и дневно близо 2 часа средно.

screenshot_20161110-084514

Средно дневно по около 10000 крачки, които се развняват на 7 километра на ден.

Маршрутът, който ползвам в момента не е най-дългия възможен, който съм изминавал всекидневно. В момента офисът ми се намира на 3 км от дома. Това прави около 6 километра всеки ден само до работа и обратно. Има дни, в които се навъртат и доста повече от това.

Някои от предните ми места, на които съм работел са обхващали отсечка от 7-8 километра, което е идвало около 15 километра на ден и вероятно средното изминато разстояние на месец е било повече от 200 км.

Ходенето като философия

Избирам да ходя пеш, тъй като така се чуствам много по-добре физически. Когато се свикне с това, не е проблем да навъртиш някой друг километър отгоре.
Използвам времето, в което ходя за мислене, проветряване на мозъка, оставане на сам със себе си (уви малко хора устояват на темпото и са склонни да вървим редом).

Когато просто се разхождаш, а не препускаш за да стигнеш от точка А до точка Б, може да се видят и оценят доста неща. От ситуациите около теб, прихващането на разговори, ако щете и конфликтите с автомобилите, които те засичат на пешеходни пътеки.

Когато сме на път, ходенето също много ми помага. Например при последното ми пътуване до Прага, реших да обикалям на собствен ход и в рамките на ден 1 от четиридневната ми екскурзия навъртях повече от 20 километра за деня. Успях да видя както много забележителности, така и се загубих в няколко квартала поне, които са извън забележителностите. Смятам, че видях далеч повече нещо, отколкото ако пътувах с градски транспорт, например с метро.

Маршрутите

Разбира се изибирам си приятни за мен маршрути. Скъсяването на разстояния и диагоналите, никога не са ми били интересни. Ако имам възможност да мина по пешеходната Витошка (както и правя), то минавам, за да погледам хора и да ми е по-приятно, т.е. избирам си улиците и булевардите, които са ми интересни и заобикалям тези, които не са ми приятни. Дори това да ми коства километър повече.

Спорт

Определено ходенето пеш ме зарежда и ме кара да се чуствам добре. Три пъти в седмицата комбинирам и с фитнес, в който имам поне още километър два бягане и ходене плюс други упражнения.
И да! Трудно задържам килограми, а качването ми е доста мъчно, но това отдавам на ходенето.
Забелязвам хора около мен, трениращи уж, които се задъхват от два качени етажа пеша или от 200 метра ходене, но може би е нормално, когато си от вкъщи в колата и от колата в офиса и липсва всякаква физическа дейност.

А ето и съвет от Станимир Михов – Фитнес инструктор и консултант по спортно хранене за това как да ходим правилно:

Ходенето като спорт - Снимка Станимир Михов

Ходенето vs. Градският транспорт

Отдавна съм обявил война на градския транспорт. Сметнал съм, че в София той не си заслужава нервите, а и парите, за разстояния, които могат да се извървят пеша. В час пик в градския транспорт е ужасно. Уви, понякога няма шанс и трябва да се ползва.
Аз съм лимитирал ползването на градски транспорт в София до 2-3 превоза на месец макс. А бих казал, че живея доста активно, ходя по срещи, излизам вечер. Е ползвам и автомобил вечерите.

Загуба на време

Средно на ден, според статистиката по-горе се оказа че ходя между час и половина и два, т.е. може да се каже, че едно ходене до офиса ми е около 35-40 минути за три километра. Предвид, че това обикновено се случва в час пик, засичания с автомобил на това разстояние показват горе долу същия резултат. С градския транспорт (5 мин до спирката на трамвай 5, 15 минути с трамвай до съдебната и 5 минути до офиса), пак идва кажи речи същото.

Обувките

Опредлено имам проблем с намирането на удобни такива, които да устояват на темпото. При такъв навъртян километраж, обувките са консуматив. Рядко и попадам на наистина удобни, които да ме водят навсякъде. Събирам препоръки тук. 🙂

Като за финал

Кога за последно походихте? Отделете си малко време или поне слезте две спирки преди вашата (освен ако не пътувате по линията София – Бургас с влак де). Или пък в един от дните, при възможност просто оставете колата и се мятайте в екшъна 🙂

А 200 километра са си от София до Стара Загора. 🙂

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.