До Хърватска с кола – подробен гид и снимки

До Хърватска с кола - подробен гид

Подробно за пътуването ми до Хърватска с кола, минавайки през Сърбия.Бюджет на пътуването, магистрални такси, храна, настаняване в Хърватска (град Пула).

В тази статия разказвам подробно за пътуването си до Хърватска с кола, минавайки през Сърбия. Публикувам подробен бюджет на пътуването, магистрални такси, информация за храна, настаняване в Хърватска (град Пула). Надявам се да е полезно, но след подробния гид за Южна Италия (Бари, Матера и Алебробело), мисля, че и този текст ще се радва на успех и ще е в помощ на някой.

Решихме през майските празници с моята любима да направим едно пътуване до Хърватска за три – четири дни (дълъг уикенд). Веднага се заехме с организация и започнахме да планираме посещението, като целта беше този път да отидем с нашия автомобил. Разбира се веднага започнахме да търсим съмишленици и да отидем повече хора. В крайна сметка се събрахме общо трима човека и посетихме покрай 24 май (21-24 май) за 4 дни град Пула. Накратко оказа се едно незабравимо пътуване и изживяване.

План на моето пътуване

Тръгване: 21 май (събота) към 02:00 рано сутринта

Пътуване с автомобил от София до Пула като минахме през Сърбия.

София - Пула (Хърватска) през Сърбия

София – Пула (Хърватска) през Сърбия

Реших да мина цяла Сърбия в тъмната част на денонощието и целта ми беше да бъдем в Пула някъде към обяд, за да можем да хапнем и да се настаним след 14 часа в апартамента, който бяхме запазили. Планът ми беше и така и се случи да преминем 12-13 часовия преход на веднъж без много спирки и преспиване. Така и стана. През повечето време карах аз, като приятелката ми ме смени и в двете посоки за около час. Разбира се спирахме за междийнни хапвания, зареждане, разтъпквания и кафета. Направихме го като преход за около 12.30 часа и малко след обяда бяхме там. Пътувахме с gps-а, който ни помагаше.

Общо 1050 километра като повечето бяха по магистрали. Минахме по следните магистрали и пътища:

 • София – Калотина – пътят си е ок и се минава бързо. Тръгнахме от София рано сутринта и съответно не беше никак натоварено. Заредих (дозаредих) на Шел, който е на километър преди Калотина. Целта ми беше да мина цяла Сърбия с горивото и да заредя пак след като минем в Хърватска. На Калотина и от българска и от сръбска страна се минава само с лична карта и в моя случай беше без слизане от автомобила и проверки. Тази отсечка е около 60 км. Нищо не се плаща и си е с българксите ни винетки.
 • Калотина – Ниш – Тази част на отсечката беше може би най-екстремната от цялото пътуване. Пътят е тесен и по него минават камиони и тирове. Добрата новина е, че Сърбите са готови с голяма част от магистралата от Ниш до Калотина и отсечката с тунелите и тесния двупосочен път вече е съвсем малка. Скоро се надявам да пуснат цялата магистрала и да е безпроблемно. Тази отсечка е около 106 км и към този момент не се плаща. Като направят магистралата (въпреки, че и сега отклоняват по нея, но все още не е пусната официално) вероятно ще се плаща.
 • Ниш – Белград – магистрала, влиза се през пункт и се взима билетче, на изхода на слизане на Белград се излиза от магистралата и се плаща за изминатото разстояние. Струва като цена за лек автомобил 730 сръбски динара или при нас излизаше по курс около 12 лева. Преминахме тази магистрала по тъмно. Валеше дъжд и беше с коловози през повечето време. Като усещане е като Тракия 🙂 но все пак се минава и позволява да се поддържа скорост. Мисля ограничението на скоростта и в Сърбия и в Хърватска беше 130км/ч по магистралите. Аз се стремях да не превишавам много тази скорост. Отсечката е около 240 километра.
 • Белград – след като условно излезем от магистралата, пътят ни прекарва през Белград, но преминаването е безпроблемно. Ние преминахме оттам рано сутринта и стана бързо.
 • Белград – Шид – след като преминем Белград, държахме посока за Шид и се качихме на тази магистрала. Отново се плаща и съответно имаме пунктове за вход и изход. Цената за преминаване през магистралата е 340 сръбски динара или около 5.50 лева. Отсечката е около 110 километра. Цялото преминаване на Сърбия е около 450 километра горе долу от Калотина до Батровци.
 • Граничен пункт Батровци – Баяково (Сръбско – Хърватска граница) – преминава се пак като през Калотина. Само проверка и някой друг въпрос от митничарите.
 • Магистрала Липовац – Загреб – след граничния пунк е входът към тази магистрала в посока Загреб. Цената на отсечката е 122 хърватски куни или 35 лева. Като дължина от Липовац до Загреб е 286 километра. След като се качихме на тази магистрала, спрях за зареждане. По-долу в бюджета на пътуването може да видите всяко едно от зарежданията колко е струвало и колко литра горе долу е било.
 • Магистрала Загреб – Риека – Магистралата буквално минава през Загреб и се вижда една част от града. Преминаването става бързо, въпреки, че си беше сравнително натоварено. Отсечката от Загреб до Риека струва 54 хърватски куни или около 15 лева. Като дължина е 166 километра някъде. Тази и предната отсечка бяха най-натоварени откъм трафик. Буквално в двете ленти почти през цялото време имаше коли и камиони, но високата скорост се поддържаше и се минава лесно. Хърватите са ок откъм шофиране и престроявания и включвания ставаха лесно. Да не говорим, че толкова добре е сигнализирано всичко откъм табели и информация, че почти няма как да се обърка човек, ако знае кои посоки да държи (Риека, Пула и т.н.).
 • Магистрала Уцка – Пула – тази магистрала малко ме изненада, но като минахме през Риека, се качихме и на тази отсечка до Пула. Кратко е като път, около 100 километра, а цената на тази отсечка беше 70 куни или близо 20 лева. Тази отсечка е планинска и е доста красиво да се премине през нея. Беше доста слабо натоварена, в сравнение с предишните две отсечки и пътуването тук беше приятно, въпреки натрупаната умора.
От София до Пула по отсечки

От София до Пула по отсечки

И в Сърбия и в Хърватска има много бензиностанции за спиране, а в Хърватска имаше и доста обособени места за почивки с голям паркинг (безплатен) и тоалетни на тях, при които имаше и заведения, където можеше да се хапне – скара, бургери.

Настаняване в Пула (Хърватска)

Дълго се чудехме кой град в Хърватска да изберем, тъй като вече бяхме посещавали някои от курортите и градовете (Дубровник, Опатия) им и искахме нещо ново. В крайна сметка избрахме Пула, която се пада малко по на север от София, близо до границите със Словения и Италия (Триест е супер близо).

Нощна снимка в центъра на Пула

Нощна снимка в центъра на Пула

Пула се оказа доста красив град и си заслужава да се види. Градската част си е стандартна, а квартала, в който ние бяхме (туристическата част) е изцяло от малки къщички, всички от които се дават на апартаменти или цели къщи за туристи. Тази част на града супер много напомня на Италия, както в голяма част от хърватските градове и селца. Всичко е чисто и спретнато.

Нашата резервация направихме няколко седмици по-рано през booking.com. Наехме апартамент от Apartments By The Sea, с две отделни спални и обща трапезария + кухничка. Апартамента беше етаж от къща и се оказа с огромна тераса с чудесна гледка към пристанището (виж основната снимка на публикацията). Като цена за три вечери струваше 1520 куни, което е около 400 лева за трите вечери. Нямаше включена храна в цената. Това се пада около 130 лева на вечер или 70 евро. Попитахме собственика на къщата и той обясни, че в сезон цената е горе долу двойна. Сезонът почваше някъде около средата на юни, обясни той.

Гледката от апартамента в Пула

Гледката от апартамента в Пула

Апартаментът беше супер чист и спретнат, обзаведен в Икея стил и си имаше всичко, което би ни било нужно за спане, готвене, простиране, пералня дори. Кухнята беше оборудвана с уреди и посуда, така, че дори успяхме да поготвим.

Времето

В края на май времето беше перфектно по нашите разбирания за плаж. Тогава бе около 30 градуса, но за съжаление водата беше хладна – около 15-16 градуса, което ставаше за къпане, но не е най-приятното нещо, което може да ти се случи.

Единият от дните, прогнозата беше за дъжд и решихме да пропуснем плажа и да отидем до близко градче – Ровини. Също си струва да се види.

Плажът

Както повечето плажове в Хърватска на които съм бил и тук ударихме на камък. Буквално брега им е скали или бетон, на който се предполага, че трябва да си сложиш хавлията и да плажуваш. Тук там има ивица, която е по-скоро от дребен чакъл и камъни. Вероятно като усещане ще е същото.

Плажната ивица

Плажната ивица

Ние обаче му намерихме цаката – наехме моторница и плажувахме на нея. Няма такова забавление, но за това по-надолу.

Храната

Ние тествахме различни заведения за хранене, а и решихме единия ден да си сготвим в кухнята на апартамента. Има доста пицарии, които предлагат както пици, така и морска храна на добри цени. Може да се види в бюджета по-долу колко са излизали отделните хранения.

Скара в Ровини

Скара в Ровини

В Пула има доста големи магазини, от които може да се пазарува. Ако целите по-бюджетно пребиваване, магазините са си опция. Като сравнение на цени, бих казал, че е почти като в България като цени на продуктите, които аз засякох. Може би с една идея по-скъпо.

Валута

Както вече стана ясно в Сърбия са на сръбски динари, а в Хърватска са с хърватски куни. Еврото е малко спорно и на двете места. Въпреки, че четох мнения из интернет, че е възможно и в евро да се пазарува, то аз си бях сменил и от двете валути, като за в Сърбия гледах горе долу да имам колкото за магистралните такси.

Магистралните такси могат да се плащат с карта навсякъде, но аз така или иначе бях сменил валута и си плащах кеш. Може би с карта ще е една идея по-добре, защото ни се случи в Хърватска на една от магистралите да ни върнат ресто доста по-малко отколкото трябваше, което установихме малко след минаване на пункта и решихме да не се връщаме. Грешката на служителката там би струваше около 30-40 лева. Така, че приготвяйте точна сума или предварително знайте колко ресто трябва да получите и си проверете. Ние писахме до компанията, отговаряща за тази част от магистралата, но ни отговориха, че няма как да установят нашия случай и да сме внимавали за следващия път.

При нашето посещение успях да обменя валута на следните курсове на едно от чейндж-бюрата в София

Обмени курсове - Сръбски динар, Хърватска куна към лев

Обмени курсове – Сръбски динар, Хърватска куна към лев

Магистрални такси и изхабено гориво

Както по-горе описах кои са съответните магистрали през които минахме при нашето пътуване. В крайна сметка картинка като цяло за такси в една посока изглежда така. На връщане беше едно към едно, т.е. долните такси умножаваме по две.

Магистрални такси в посока - София - Пула

Магистрални такси в посока – София – Пула

 

Относно зареждането, случи ми се да зареждам няколко пъти. Цената на горивото и в Хърватска и в Сърбия беше по-висока от България като цена на литър (поне на мен така ми се стори). В бюджетите и по-долу съм описал съответните зареждания и като литър и всеки може да си направи сметка.

Освен това като бензиностанции, в България, аз зареждам приоритетно в една бензиностанция автомобила си. Съответно си имам и топ 3, от които евентуално мога да заредя. За съжаление, нито една от моя топ 3 вериги бензиностанции, я нямаше като верига и в Сърбия и в Хърватска, така, че ми се налагаше да зареждам където може. Не съм имал проблем с горивото или не съм усетил разлика в поведението на автомобила при бензина, с който зареждах.

Ето какво излезе като тотал като зареждания и като среден разход за гориво:

Гориво - Сърбия и Хърватска

Гориво – Сърбия и Хърватска

Общо съм заредил 170 литра. От тях успях да изхарча за около 2210 километра 150 литра, което ми даде среден разход на гориво от 6.8 л/100км. При това съм карал с горната граница на ограниченията и съответно включва и градски разход. Даденият разход е на икономичен режим на управление на автомобила с включен климатик през цялото време. Съответно обща сума за гориво в двете посоки е около 350 лева като тотал. От това може да съдим, че средната цена на литър гориво е около 2.30 лева/литър при отделните зареждания. Имаше разлика и в цените на литър за различните бензиностанции от които зареждах.

Наемане на моторница

Това, което споменах и по-горе и което се оказа ключово при нашето кратко пътуване е наемането на моторница и обикаляне между островите около Пула.

След пристигането ни в следобеда на първия ден и след като се настанихме решихме да използваме до края на деня да отидем на плаж. Плажът беше близо, но беше споменатия каменен бряг, който е неудобен за влизане във водата и събиране на тен около нея. В тази връзка задължително си намерете и вземете от тези гумени “терлици” за плуване, че наистина скалите и камъните са в повече.

Пред нас беше яхтеното пристанище, което в Пула е наистина внушително и са направили всички условия за яхти и инфраструктурата около тях. Дойде ни идеята да вземем яхта, малка лодка или дори водно колело за следващите дни на плажуване, тъй като би било с една идея по-удобно. Още същата вечер започнах да проучвам за яхти и цената като за трима се оказа доста висока и извън бюджета, който си бяхме предвидили за това пътуване. Остана опцията за водни колела и малки лодки.

Наемане на моторница в Хърватска

Наемане на моторница в Хърватска

Намерихме човек още същата вечер, който дава водни колела и малки моторници (6 и 8 местни) и го заговорихме. Той обясни, че за колелата няма никакъв проблем, но за моторниците ни трябва капитанско право за управление. Такова нямахме. Все пак той каза, че има местни момчета, които може да наемем допълнително да управляват лодката вместо нас.

В крайна сметка на следващия ден решихме да вземем моторницата и да щъкаме с нея. Отидохме пак при въпросния човек и просто му казахме, че искаме да вземем моторницата за няколко часа. Той каза, че няма проблем и попита кой ще управлява и започна да провежда инструктаж. Та успяхме да наемем моторницата без човек с капитанско право, а си я карахме ние.

Златото водоплава

Златото водоплава

Като цена излезе за 2 часа 300 куни, което е 84 лева. Тъй като обаче бяхме извън сезон, човекът ни направи промоция и ни даде лодката за 5 часа при същите условия.

Определено е добре да се предвиди като разход и при следващо посещения за седмица или десет дни в Хърватска, планирам всеки от дните да наемам лодка за 6 или 8 часа, вместо плаж.

Лодките са с двигател около 15 конски сили и развиват до около 8-10 мили. Вероятно в пристанището ще може да се наемат и по-големи и мощни лодки. Тези бяха и със сенник, който помага да не се печеш и изгаряш целия ден. Има и външна стълба, която помага да се скача от лодката във водата и съответно да се излиза лесно.

Ако все пак не успеете да вземете лодка, може да тествате и следното. Има много малки корабчета – атракционни, които предлагат еднодневни турове из островите и акостиране в различни градове. На тях има и забавления, обяд и питиета, които са включени в цената. Като пари на човек излиза пак 200-300 куни, което е 60-80 лева.

Екскурзия до Ровини

В дъждовния ни ден решихме да се разходим до близко градче, което се намира на около 50-60 километра от Пула и за което бяхме чували хубави неща – Ровини. Интересно е да се види. Старата част на града е близо до пристанището.

Гледки от Ровини

Гледки от Ровини

Една от улиците в старата част на Ровини

Една от улиците в старата част на Ровини

Почти като Венеция - Ровини във водата

Бюджет на екскурзията до Хърватска

По-долу е всичко, което изхарчихме за четирите дни на нашето пътуване. Това са разходи за трима човека от София до Пула (Хърватска) през Сърбия при пътуване с автомобил. Включва всички зареждания, магистрални такси, храна, заведения, забавления, настаняване. Не съм включвал някои от дребните разходи за кафета, сувенири, сладоледи, бири, вероятно някои от хапванията, които са около 200-300 лева над тази сума.

ден1ден2 Цялото пътуване ни излезе около 1500-1600 лева за трима човека или по около 500 лева на човек. Разбира се този бюджет на човек може да се оптимизира, при повече хора в автомобила и при настаняването. Струва си и да се отиде за повече дни, което е една чудесна алтернатива на българското черноморие, което като суми би могло да излезе пак горе долу толкова.

Може да започнете да планирате и вашата почивка в Хърватска. Ето от къде може да стартирате вашето търсене на места за настаняване:Booking.com

Не забравяйте да оставите и коментар как е било пътуването при вас тук или на друго място. Подобни описания, само могат да са в помощ на следващите пътуващи 😉

 

Можем ли да пропуснем магистралните такси?

Понеже имаше запитвания в коментари дали могат да се пропуснат магистралните такси в Хърватска, добавям как може да се изберат пътища без такси. Разбира се не знам до колко избягва всички такива, но вероятно до голяма степен.

В google maps, след като се избере маршрут – примерно София – Пула, после може да се кликне на опции и там да се маркира пътища без такси, без фериботи и т.н.

Google maps -> Упътване -> Въвеждат се точка на тръгване, точка на пристигане, междинни ако има -> Опции -> Избиране на съответната опции.

Добре е след това да се проучи маршрута какви пътища хваща и действително дали са без такси и дали не са много “черни” пътища.

18 коментара

 1. Бисер 07.07.2017
 2. Ганка Славова 30.07.2017
 3. Иван 20.09.2017
 4. Катя 03.07.2018
 5. Евелина 10.08.2018
 6. Даниела Пенева 28.10.2018
 7. злати 02.01.2019
 8. златин 02.01.2019
 9. Живко 24.04.2019
 10. Йордан 04.06.2019
 11. tihomir tenev 01.07.2019
 12. Natalia Nikolova 19.07.2019
 13. Kristin Krumova 08.07.2020

Add Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.