Школа по физика и обсерватория – Чинията на Бузлуджа?

Чинията на Бузлуджа - Обсерватория и школа по физика?

Чинията на Бузлуджа – Обсерватория и школа по физика?

Преди около седмица гледах “Темата на нова” и в случая предаването беше за един(небезизвестен) преподавател по физика от град Казанлък – Теодосии Теодосиев – Тео. Тео е преподавател в математическата гимназия в град Казанлък и е научил на физика доста хлапета.

В репортажа се разказва за това колко медалисти на световни олиампиади по физика и математика е обучавал той и за това как мечтата му е да превърне старо училище, което е закупил със собствени средства, в школа по физика за деца. Място, където малките могат да бъдени учени на физика и математика на световно ниво. Ето и целия репортаж: http://play.novatv.bg/programi/temata-na-nova/475997

Естествено репортажът ме трогна по няколко причини:

– обичам физиката и математика

– гордея се, когато български деца, постигат реултати на световно ниво и после имат шанс да се реализират

– от град Казанлък съм

– болно ми е, че няма никакви (дори нулеви) условия за развитие на науката в България

 

Една седмица по-късно, по дарителската сметка, за новата школа по физика, вече има над 50 000 лева. Репортажът е докоснал не само мен, а и хиляди други хора и въобще стана бум в социалните мрежи по темата.

Това, което недоумявам е как държавата не излезе с едно решение, с което да помогне или да направи нещо в случая. Поне аз пропуснах такава новина.

 

Моята идея по темата: Чудя се защо не му дадат “Чинията” на Бузлуджа на Тео. Там той да изгради своята школа и обсерватория. Най-после там да направят нещо, с което “пак” ще се гордеем – обсерватория, база за учениците и школа по физика.  Защо не?
Вероятно и доста дарения биха се събрали, за да се изгради подобен проект и да съществува. Аз бих дарил за подобна кауза.

 

Колко би струвала подобна идея? Един милион лева – Пет милиона лева – Сто милиона лева? Днес излезе новина, която казва, как вероятно ще се наложи оптимизация на бюджет 2014 и вероятно само за МВР, ще се покрие недостиг от 125 700 милиона лева.

Вярвам, че може да се намери решение за финансиране на подобен проект. Вярвам, че подобен проект дори може да се самоиздържа в един момент. Дори да не се, би продуцирал кадри на световно ниво.

Възможно ли е според вас подобно решение?

 

 

One Response

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.