Развиват ли се университети в България

Университетите в България всяка година бълват нови и нови студенти в знайни и незнайни специалности. По времето, когато аз учех, преситжни се водеха два-три университета в страната, като няколко частни университета набираха сила с нови, интересни и иновативни програми.

С един приятел, често сме говорили по темата за това кой университет си струва и кой не и той все изтъкваше неговия – Нов Български Университет. Всеки път цъках като разбирах какви неща са вкарали и колко е лесно да си студент там. Почти бях склонен да му повярвам за НБУ, до момента, в който не стана лек фал.

Дойде време въпросният приятел да записва магистратура и разбира се избра НБУ. Избра си специалност и кандидаства. Само като се замисля, че почти и аз да се подхлъзна да запиша втора магистратура същата като неговата специалност. Както и да е. Та записа се той и първото, на което трябваше да отиде е организиран (но не и включен в цената на магистратурата) пет дневен семинар в Банско за навлизане в специалността и първи занятия. Оказало се обаче, че преподаваните неща там, малко се разминавали от обявените първоначално и съответно от неговите очаквания за обучения по мениджмънт. Какво разказва той за програмата Мениджмънт за организационно съвършенство в НБУ, прочетете от линка към неговия личен блог.

Ще ми се скоро да започнем да чуваме новини, че образованието в България дърпа напред, продуцират се пак надеждни кадри, а не да четем интервюта как университетите яко изостават и кадрите трябва да се доподготвят във фирмите или в частни курсове и академии.

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.