Примерна програма на партия за избори 2013 в мой вариант

След една седмица идват поредните избори и пак ще трябва да се избира. Не съм чел из основи програмите на партиите, а и дори не знам голяма част от партиите, които драпат нагоре по пътя за депутатските места.

С идването на изборите зачестиха и компрамати и нечестна игра и всичко, което свидетелства, че пътят до кокъла не е осеян с добри намерения. Честно казано не ме интересуват всякакви интриги, компромати и помия. Не ме интересува кой е горе и колко краде и дали и как краде, ако вървим всички напред и България се развива и превръща в една уредена държава, която бяга от имиджа си на абсурдистан, дълго изграждан с годините.

В програмата на партията, за която бих дал гласа си ми се ще да има следните заложени неща, които на мен ми бъркат в г.. и вярвам, че с решаването им нещата ще вървят напред:

  • Глътка въздух за бизнеса и облекчени процедури за стартиране и управление на бизнес. В момента е безумно сложно и ненужно административно – бюрократично усложнено абсолютно всичко. В тази точка включвам нови и облекчени програми за финансиране на малки, средни и големи предприятия от държавата и фондове. Стриктен контрол и прозрачна политика на разпределение на финансирането, както и големи глоби и дори затвор при злоупотреби. Нека държавата не пречи на тези, които искат да работят и да подпали задниците на мизерниците.
  • Стимулиране на определени отрасли, в които България е била винаги силна и които последните години са убити. Приоритетно земеделие и лека промишленост, производство на храни и напитки. В тази точка добавям и държавна намеса в регулиране на пазара, чрез вноса и износа или данъчната политика и това да даде приоритет на произведените в България продукти. Политика, която да върне на България конкуретоспособността в отрасли, в които е била силна.
  • Какво се случи с българското земеделие? Спомням си времената в които всеки българин от село се трудеше и си изкарваше прехраната… Това отново трябва да стане атрактивно и хората да се върнат към селото. Разбира се да има смисъл в това, което се върши. Стимулиране на всяка инициатива, която би дала родна продукция и все по-малко пустеещи земи.
  • Във връзка с горното… Спиране на безразборното раздаване на социално помощи на малцинства и „социално слаби“ граждани, които не могат да намерят работа. Всички тези пари, да се ориентират към собствениците на земя при следните два варианта: 1. Държавата плаща наем на собствениците на земя, които не използват земята си и я отдава безвъзмездно на социално слаби и малцинства, за да я обработват; или 2. държавата стимулира всеки земеделец, желаещ да наеме за работа такива социално слаби граждани (на принципа в който държавата плащаше на фирми да наемат на шест месечни стажове млади хора). Да се създаде механизъм за контрол.
  • Строг контрол и глоби на пътя. Никаква толерантност към шофьори и пешеходци, нарушаващи правилата. Налагане на глоби и по-голяма събираемост. Всеки ден, на всяко по-голямо кръстовище само в столицата стават стотици безнаказани нарушения. Ако аз мога да карам по правилата, всеки трябва да може. Ако не може, глоби до откат.
  • Стягане на редиците на администрацията и всякакви му там държавни служители. Бащинията и скатавката свърши. Който не работи, не трябва да яде. Който си помисли за подкуп, толериране на едни граждани пред други или неспазване на правилата на естеството на работата си – строги финансови наказания, уволнения и затвор. Това с голяма сила да важи в сферите на здравеопазване, мвр и всякакви му там служби.
  • Инфраструктура, естетически изглед на сгради и квартали, поддръжка на пътища и контрол на строителството. Чували с пари потъват тук. Крайно време е за качество и контрол. С налятите пари могат да се правят чудеса, а не кърпежи. В същото време е време за солени глоби за всеки който си е позволил нерегламентирани строежи, преустройства на сгради, лоши и неподдържани фасади, дворове, висящи кабели, климатици, паркиране по тротоари и градинки и т.н. Щом в нормалните държави може и тук ще трябва да се случи.
  • Поддръжка и правилно стопанисване на обществени места, градинки, паркове, улици. Стига вече сме си чупили краката по криви пловки по тротоарите. Стига сме стъпвали в лайна и отпадъци по парковете.
  • Контрол над домашни животни и решаване на проблемите с безстопанствените такива. Не е нормално да има изядени от кучета хора. Не е нормално да не можеш да караш колело в града, не е нормално малки деца да бъдат гризани от кучета на детските площадки. Крайно време е този проблем просто да бъде решен. Аман от защитни организации източващи държавата.
  • Контрол на качеството на предлаганите стоки и услуги. Това искам да се случва наистина, а не на документи. Писна ми да ям боклуци, да ме обслужват боклуци и неграмотници и да си давам парите за качество, което не получавам. Къде отидоха българското качестно и стандарти, които преди познавахме и ползвахме? Не е нормално да плащаш за таксиметрова услуга, извършване от потен, мазен мангал в 25 годишна кола. Не е нормално да ядеш конско месо или пуснати в мрежата резерви от преди 30 години. Не е нормално да се храним с всякакви евтини боклуци със съмнително качество.

 

Много ли искам? Не е ли време България просто да стане нормална държава?

Не задължавам никой с този си текст. Просто го пускам, за да си маркирам някои неща за себе си. Не членувам в нито една партия, никога не съм членувал и не агитирам никой да гласува или не, за който и да било.

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.