Подробен гид за южна Италия – Бари, Матера, Алберобело

Снимка: bobi.bonchev

Подробен гид за Южна Италия - Бари, Алберобело, Матера

Тази статия е дневник на пътуване из южна Италия – Бари, Матера, Алберобело. Тя съдържа и бюджет с всичките ми разходи и много снимки и упътвания за влакове, транспорт, заведения и хотелски резервации.

Реших да логна пътуването си из южна Италия, тъй като сестра ми ще пътува седмицата след мен до там. Оказа се обаче, че доста хора се интересуват от дестинациите, така че пускам текста направо публично в този гайд. Някои от нещата са доста описателни, тъй като го пиша за човек, който не е пътувал неорганизирано. Дано е полезно. Писал съм всичко това докато сме още тук и докато ми е прясно (събуждам се рано, а приятелката ми <3 обича да си поспива… така че намирах време). Освен това пиша през телефона, така, че може да има грешки тук там 😉

Имайте предвид, че сме тук просто на разходка, релакс, заради сладоледа и хапването, т.е. вероятно в текста няма да видите как се прехласвам по срутени църкви или стърчащи от земята руини. Историята на всяка забележителност, която може да видите, трябва да откриете сами. Въпреки всичко, мога да кажа, че и в трите града има какво да се види по много. По-подробно описание на градовете, може да видите тук: Бари, Матера, Алберобело.

В края на текста съм добавил и подробен бюджет на моето пътуване, както и някои съвети, които си важат за цяла Италия.

План на моето пътуване

Полет с wizzair от София до Бари на 29 февр 2016 – понеделник.

Вечер 1: Хотел B&B Melo в Бари

Вечер 2: град МатераLango di’Filo Luxury rooms

Вечер 3: град Бари B&B La Maison Del Borgo Antico

Вечер 4: град АлберобелоTrulli Holiday Resort – спане в трульо

4 март 2016 петък – полет от Бари до София.

Ние избрахме стратегията всеки ден да спим в различен град и хотел. Може и да си букнете всички вечери в Бари и да не пътувате с целия си багаж, но така няма да имате повече от няколко часа за градчетата. Затова избрахме да пътуваме само с ръчен багаж – две раници. Изискванията за ръчен багаж на wizzair са както следва: малък салонен багаж 42x32x25 см и голям салонен багаж 56x45x25 см. Раниците са от Decathlon – 15лв и 37лв.

В крайна сметка избрахме първата нощувка да е в Бари, тъй като пристигаме късно вечерта. После да отидем до Матера, след това отново да се върнем в Бари и да го разгледаме. Последната вечер спим в трульо в град Алберобело и след това се връщаме в Бари и летим за София вечерта.

Времето

Времето в началото на март е все още леко хладно. Може би в средата на април – май би било най-перфектно да се отиде. Все пак всичко е на късмет.

Първия ден / вечер в Бари температурата беше 13 градуса и облачно при за сравнение 8-9 в София.

Матера – 7 – 13 градуса, облачно.

Алберобело – 13 градуса и слънчево, но с вятър.

Резервация на билет и онлайн чекин

Резервацията на полета направихме два три месеца по-рано от полета през уебсайта на wizzair. Цените обаче и две седмици преди датата бяха почти непроменени.

В сайта изберете дати и следвайте стъпките. В няколко стъпки се опитват да ви продадат всякакви неща, но единственото, което ви е важно да прецените, е това с какъв багаж ще бъдете. Плащането може да направите с карта или по банков път. Преди имаше големи такси за плащане с карта, но вече са отпаднали.

Онлайн чекин – направете го ден два преди първия полет като го направите за двата полета едновременно. Като се логнете в уиз има стъпки, които да следвате. Иска да попълните малко данни за пътуващите лица, опитва се да ти продаде някви неща и след това има едни бутони регистрация срещу всяко лице за всеки полет. Регистрирайте през всички бутони за всяко лице и всеки полет по отделно. Като натиснете регистрирай, ти се появават бутони за принт на пдф. Принтирайте или си запазете и после принтирайте всички бордни карти. На всяко лице има по една бордна карта за всеки от полетите. Трябва да са на хартия зачекините. Носете си ги в ръчния багаж.

От центъра на София до летище София – Терминал 1

Как се стига от центъра на София или жп гарата, автогарата до летище София – най-бързия вариант при силен трафик и час пик.

Ние хванахме метро от станция Сердика (може и от гарата и да се прикачите на другата линия на Сердика) в посока към летището. Тази линия има две под линии едната се разклонява към летището, а другата към бизнес парка. Ако хванете влак за бизнес парка, трябва да слезете на Младост 1 и да изчакате следващото влакче, което ще е за летището. Те са през едно влакче.

Трансфер Терминал 1 до Терминал 2 – безплатно бусче

На летището, метрото спира на терминал 2. Има обаче едно бусче, което е трансферно до терминал 1. То стои на терминал 2, между заминаващи и пристигащи. На него си пише че е трансферно бусче. Отваряте и се качвате. Молите шофьора да ви помогне с куфара.

Какво се прави на летището, стъпка по стъпка

На терминал 1, първо се нареждате за чек на багаж. Това са гишетата с ленти точно срещу входа в дъното на терминал 1. Там си давате куфара и показвате бордната карта, към която е куфарът. Това е добре да стане найй-късно до седем часа (нашия полет бе от 20:20), за да не затворят чекина.

След това отивате вдясно на тея гишета. Една мацка ви проверява бордни и лични карти.

Минавате навътре и ви проверявят багажа. В едни щайги слагате раниците, якета и всичко метално по вас – часовници, бижута, телефони, портфейли, стотинки, колани. Може да ви накарат да се събуете ако имате метални неща по обувките. Сложете си секси чорапи. 😉

Като слагате нещата в щайгата, ви карат да извадите от раниците техниката и течностите. Нека са най-отгоре ако имате. Телефони, лаптопи, фотоапарати, камери трябва да са извън раницата.

Ако имате течности в ръчния, трябва да са в спейсбег и в разфасовки до сто 100мл.

Нямате право на ножове и други оръжия, както и на неща под налягане. Не носете скъпи парфюми. При предния ни полет с уиз, в който бяхме с чекиран багаж от куфара ни липсваше скъп парфюм.

Чувал съм че имало някви сутиени с метални неща по тях. И те също пищели и може да ви съблекат в няква стая (искам да бачкам тва ебаси 😉 ).

Като минете проверката, следващото е паспортен контрол. Показвате бордни карти и лични карти и минавате.

След това има едни монитори. Вижте полета до Бари на кой гейт е. Ние бяхме на пети. Отивате и сядате. Чакате всички да станат и да се подредят на опашка за проверка на бордни карти и да ви товарят в автобусчета. Вижте си на бордните карти на кои места сте и дали е по добре отпред или отзад да се качите на самолета. Това се вижда при онлайн чекина. Няма значение на кой автобус се качвате.

Гейтът отваря към 19:35. Най-късно тогава трябва да сте там или макс още пет мин.

Там има кафе и сандвичи. Може да си вземето по нещо, че после е по-скъпо в самолета, а в Бари ще е затворено всичко.

За полета в самолета

Като се качите в самолета си търсите местата. Те са написани над седалките. Там са багажните дето си слагате якета и раници. Свалете якетата да ви е комфортно. Вземете си преди това портфейлите и телефоните.

В самолета нямате храна, но има възможност да си купите. Минават веднъж за продажба на храна и след това още един път за парфюми и други боклуци.

Може да си вземете нещо. Цените са горе долу следните: сандвич 5 евро; кола, вода 2 евро; вино 4 евро; бира 4 евро; сникерс 1 евро. Цените са в едно списание пред седалките ви, последните страници.

Самолетът тръгва за излитане в 20:10. Полетът е час и петнайсе някъде. Наслаждавайте се. Може да има турболенция, но няма страшно.

Безплатен и изстрадан съвет за оцеляване

Значи до тук основно сте с българи и италианци. Затова трябва да сте нахални и да се бутате, защото ще ви изпреварват и мачкат. Не казвайте благодаря и сумтете да може да минавате по-бързо. Вкарвайте лакти. С една дума в Рим като римляните. 🙂

Излизане от летището

Като слезете се качвате на автобуси и към гейта. Като спре самолета не бързайте да ставате щото ще висите прави пет минути поне. Обикновено всеки става и се нарежда на пътеката прав или полуприведен до седалките, все едно е опашка за олио. Като почнат да излизат си взимайте багажа и излизайте.

След автобуса пак минавате паспортен контрол. Тук показвате само лична карта.

Минавате и отивате до едни ленти, където чакате да пуснат куфарите. Взимате си вашия.

Хващане на метро / влак от летището на Бари до центъра на Бари (Бари централе)

Търсите срещу лентите един изход. Пише uscita или нещо такова. Минавате през вратата и веднага наляво тръгвате по един коридор до края. Вдясно на вас ще подминете един изход. Той е към паркинга. Вие сте направо.

Оттук натам българите се разреждат и вече може да се усмихвате и да бъдете красиви. 🙂 Казвайте благодаря и пърхайте с вежди. В Италия сте – на метри от виното, сладоледа и италианците.

Стигате до края следвайки табели stazione с едно влакче. Излизате и срещу изхода е входа за метрото. Влизате и следвате коридора.

Там ще има едно гише за билети и машини за билети. При нас имаше една жена дето ни асистира с автомата. Там си бачка. Трябват ви билети до Бари централе. Струват пет евро.

Билет за влак - Летище Бари до Бари Център

Взимате ги вървите дъъълго до перона. Май няма какво да объркате.

Едното влакче е в 21.01 другото в 21:40. Първото няма да успеете заради куфара, ама гледайте да хванете второто. Ние бяхме без чекиран багаж и се класирахме за първото влакче.

Като се качите във влака, спирката ви е последната. Някъде към 4-5 спирки минава. Май около двайсе минути пътува.

Ден 1: В Бари

Слизате на гарата и излизате. Разучете си къде е хотелът или вземете някаква навигация. Нашият хотел B&B Melo беше близо до гарата ама се полутахме. На всичко отгоре ни е няколко етажа от жилищен блок и табелите са малки на фасадата. Вижте си точния адрес, да го намерите лесно.

Ако можете пишете на хотела, че пристигате късно, за да знаят и да ви чакат. Вижте и телефоните, ако има нещо да звъннете.

Роуминг и оператори

Пуснете си роуминг. Аз съм на теленор и ме свърза към i wind. Входящият ми разговор е 15ст, изходящият 40ст, а смс 12ст. Като летите може да сте на самолетен режим. Като кацнете го махнете и ще прати смс с цени. Спрете си мобилните данни докато сте тук. На мен един мб ми е 50 ст.

Карта на Бари

Взели сме една карта на Бари, но пише основните улици. Трябва да свърши работа, ама разучете къде ви е хотела и може да го маркираме на картата.

Принципно като сте в Италия, може да влезете в почти всеки хотел и туристическо бюро и да попитате за безплатна карта. Имат разпечатани и ги дават на туристите. На тях има основните улици, маркирани забележителности, а при някои и заведения.

Около гарата не е зле. Като се полутахме тук там имаше криминални елементи, ама нямахме проблеми. Гледайте бързо да стигнете до хотела. Ако имате проблем викайте силно or call 112.

Винаги си имайте едно наум за парите и телефоните да не ви преджобят нещо в навалиците.

За хотела

Настенете се и спете. Нашият хотел беше всъщност няколко етажа от жилищен блок с обособени апартаменти и стаи. Беше доста чисто и приятно всъщност.

Трудно го намерихме, тъй като нямаше отличителни табели. Само малка табела на входа на блока. След като звъннахме и влязахме във входа, нямахме идея на къде да се качим. Оказа се, че рецепцията е на втория етаж в един от апартаментите. Това ни се случи още няколко пъти при другите настанявания да търсим рецепция или контакт, за да ни посрещнат. Затова си вземете и телефоните на хотелите. Интересното е че в букинг всички тези места са си обявени за нормални хотели, а в действителност са стаи за гости или апартаменти.

Закуската ни съответно беше в стаята. От вечерта бяха подредили кроасани, разни други благини и ни инструктираха как и къде можем да си направим кафе.

Стаята тук беше ikea стил, нова и чиста.

Нощувката ни струваше 50 евро. Обикновено в тази част на Италия или поне в тези апартаменти, в които ние отсядахме се плаща на място. Има опция за плащане кеш или с карта. И двата варианта са ок.

Ден 2: Матера

На сутринта си напуснахме хотела и решихме да се поразходим малко из Бари, преди да хванем влак за Матера.

Взехме си от споменатите карти и по нея отидохме до старата част, където разгледахме (без да влизаме) замъка и няколко църкви.

Към 10 часа от гарата централе си закупихме билети за Матера и хванахме влака. Цената на еднопосочен билет е 4,90 евро. Билета изглежда така:

Билет за влак Бари - Матера

Може да се ориентирате и за името на жп фирмата, която да търсите -Ferrovie Appulo Lucane.

Влакът и купуването на билети се намира като застанете срещу снощния изход, на който пристигнахте и на дясно, после покрай сградата на гарата завивате наляво и след петдесетина метра е тази гаричка. Ориентир, е че перонът и влакът са като на втори етаж, а входът и билетите са на партер. Гишето за билети беше и магазинче, от което може да си вземете напитки и нещо сладко.

Гарата за Матера

Преди да се качите във влака, маркирайте билета в едни автомати за чекиране жълти и след това минавате през автоматични врати към перона. Там пак сканирайте билета с бар кода нагоре.

Апарат за чекиране на билети за влак - Италия

Пътуването с влак е около час и малко. Спирките са 5-6. Във влака имате табла/монитори за следващите спирки. Слизате на Матера централе.

Ние пристигнахме в Матера към 11 часа. Сутринта нямаше почти нищо отворено, освен някои кафета. Настаняването ни беше след 15.30 и много се чудехме защо е така.

В крайна сметка се оказа, че почти всичко е с работно време от 9 – 12 и 15.30 – 20.00 часа.

Работят само някои кафета, в които може да вземете кафе и сандвичи.

Нямаше отворен ресторант или пицария, където да се хапне. По добре си вземете храна от Бари или хапнете там.

Неприятно, е че и трябваше да се разхождаме с багажа.

Матера е приятно място иначе. Има какво да се види. Вземете си безплатна карта от туристическото бюро в центъра. Предлагат се и различни турове с гид. Могат да бъдат пеша или с едни мото рикши. Струват 15 – 20 евро на човек. Ние пропуснахме.

Решихме да похапнем по сандвич с кафе в едно приятно кафе в центъра. Цените във всяко кафе са горе долу едни и същи. 3-5 евро за сандвич, кафе от евро до 3-4. Хапване за двама около 10 – 12 евро.

Малко по-късно решихме да убием още време в една местна сладкарница. Всякакви сладкарски прелести и кафета за около десетина евро отново.

Матера през деня

Настаняването ни стана в 15.30. Бяхме намерили адреса на Lango di’Filo Luxury rooms лесно. Естествено имаше малка табелка и без звънец дори. Апартаментите са в жилищна сграда, а собствениците живеят на друго място. Най-добре е да им се обадите като сте там. Телефонът даден в букинг е на жена, която знае английски. Веднага дойдоха. Мило и любезно семейство.

Апартаментите наистина бяха луксозни и приятни. Не ни липсваше нищо. Единственият минус беше, че бяха на партерен етаж или сутерен, но за нас не беше притеснително.

Закуската отново беше в самия апартамент, като хората бяха заредили всичко. Има яко кафе и условия за готвене дори в малко боксче към апартамента.

Тук апартаментите, които могат да се наемат са два и стават перфектно за по двама човека във всеки. Има и диван за повече хора, вероятно.

Локацията е съвсем близо до центъра и парк.

Цената беше 52 евро за апартамента. Плаща се на място, като опциите са отново кеш или с карта.

След като се настанихме и оправихме, решихме да се поразходим и да видим забележителностите. Вече се беше свечерило и мога да кажа, че нощна Матера е още по красива. Явно и животът тук се случва вечер, така че центърът беше пълен с хора излезли на разходка и за социални контакти. Ресторанти, магазини, кафета и желатерии са отворени до късно.

Направихме снимки и разходка.

Решихме да вечеряваме в ресторант osteria Lucana.

Мястото бе приятно. Пийнахме вино, хапнахме стартери, основно и десерт. Всичко за около 60 евро за двама.

Ние нямахме сили за бар, но сега съжалявам. Преценете си времето и силите.

Ден 3:

На следващия ден решихме да хванем влак обратно за Бари в 12 часа. Към 13 и малко бяхме там.

Запътихме се към хотела, който този път бяхме букнали в старата част на Бари.

Хотел B&B La Maison Del Borgo Antico.

Цената тук е 60 евро за стая със закуска.

Хотелчето е в старата каменна част на Бари в една от типичните постройки. Тук къщичките са на по два три етажа и много на гъсто. Съответно вътре стаите и помещенията са възможно най-тесни.

Нашият хотел беше една такава къщичка. Три стаи, на всеки етаж по една. Стаята беше не повече от двадесет квадрата със все банята. Имахме и малко балконче със изглед към съседната сграда, с обособен кът за сядане. Въпреки това всичко беше много кокетно, чисто и приятно.

След като се настанихме, тръгнахме на разходка и да разгледаме Бари малко по обстойно.

Първо се полутахме из уличките на стария град. Каменни улици и въпросните каменни къщи.

В стария град има и малък площад с огромна католическа църква на него. Кулата на църквата може да ви е ориентир като се лутате. Тя се вижда и от доста части на града.

Обядвахме в една пицария извън стария град. Тук отново трудно се намира на обяд къде да се хапне. Влязохме в няколко заведения, в които ни казваха, че в момента кухнята не работи. Беше малко след три часа

Това, в което случихме беше Verve (wifi pass: VERVE2013). Цените бяха нормални като за Италия. Пиците бяха на цени между 6 до 10 евро. Пастата също. Хапнахме по една пица с бири за около 30 евро с бакшиша.

След хапването, излязахме на крайморския булевард, който обикаля града. Може да се мине през стария град в посока пристанището и оттам по супер приятна крайморска алея с пейки да се ходи покрай морето. Изминахме няколко километра с много почивки и снимки по пейките.

Крайморски булевард на Бари

След това отидохме към централната част на града, където разгледахме магазини и хапнахме сладолед. Цената на две вафлени кофички за навън бе 5 евро.

Взехме си и от едно магазинче за в хотела бира и чипс и се прибрахме за нощувка.

Ден 4: Алберобело

На сутринта закуската ни беше между 8.30 – 9.30. Мацката от хотела беше спретнала стандартната закуска за хотел, но имаше и домашни мини пици и хубаво кафе.

Към десет напуснахме стаята и се отправихме на разходка из града.

В Алберобело настаняването ни отново беше след 15 часа, затова този път решихме да не бързаме с влака. Бяхме проучили, че и там е трудно откъм заведения, затова решихме да накупим някаква храна и напитки от Бари, преди да тръгнем. Намерихме един супер маркет и за около десет евро взехме бира, мезета, хлебчета, плодове и сладки неща (колкото за едно две хапвания).

Влакът за Алберобело се хваща от централната гара. В случая като се застане срещу централния вход на гарата, пероните и гишетата за Алберобело се падат в една сграда вляво.

DSC_0694 (2)

Там основните гишета и билетомати са на трен италия. Те не ви вършат работа. Трикът тук е да слезете надолу към пероните. Там са около десет-единадесет перона. Първите девет перона са за влакове на трен италия. Подминавате ги и десетия е вашия. На перона пише ferrovie sud.

DSC_0687 (2)

Тук се качвате горе и там има билетомати и каса. От касата си взехме билети за Алберобело. Цената на един билет бе 4,80 евро. Ние си взехме за влак от 12 часа. Следващият беше в 12.50.

Влакът пътува около час и половина. В него нямаше табла с информация какво следва като гари, но ние си включихме телефоните на google maps и там с gps ни локализираше и следяхме къде сме. За това не ви е необходима интернет връзка (добре е даже мобилните ви данни да са изключени).

Като слязохме и излязохме от гарата, хванахме една от уличките, която води към рецепцията на трулитата (ул. Margherita). Там е и центъра на града.

Стигнахме бързо и към два часа вече се бяхме настанили в нашето труло. Цената на една къщичка е 80 евро на вечер с включена закуска и интернет. Отделнп три евро градсла такса. Имаше и по-евтин вариант за стая обзаведена като труло в хотел, но ние решихме да наемем автентична цяла къщичка.

Градчето не е много голямо и се обикаля бързо. Въпреки по-лошото и облачно време в Бари, тук се проясни и печеше слънце. Единстевеното неприятно беше вятъра, който духаше.

Градчето е разделено на стара и нова част. В старата част са трулотата. Тя пък е разделена основно на две кварталчета – търговска част, в която всички къщички са магазини за сувенири, ателиета на майстори, ресторанти и кафета и другата част е жилищна част. В нея трулотата са приспособени за спане и се отдават от различни фирми.

В центъра на Алберобело има голяма църква, а зад нея е единственото и най-голямо двуетажно труло.

Иначе нашето труло се случи доста приятно. Вътре е сравнително широко и луксозно. Нашето беше отоплено много добре с подово отопление в стаята, климатик и дори отопление в банята. Обзавеждането е като във всяка хотелска стая. С мацката на рецепция пък се уговорихме в девет сутринта да ни донесат закуска, като от списък си избрахме какво да ни включат в нея.

DSC_0637

При разходката ни из града успяхме и да изпием по кафенце в едно от кафенцата в центъра на площада – кафе Централе. Тук две лате макиато и два сладкиша ни струваха точно 5,40евро (6 с бакшиша).

В градчето има и доста ресторантчета, които са и маркирани на картата, която си взехме от рецепцията. Дори мацката ни отбеляза тези, които препоръчва и са читави (според нея).

Ден 5: Обратно в Бари и полет вечерта

На сутринта ни сервираха закуската точно в девет часа. Закусихме и се запътихме към гарата за да хванем влака към Бари. Вариантите бяха за влак в 10.25 и 11.55. Решихме да хванем по ранния.

Пристигнахме в Бари към 12 часа, а полета ни беше вечерта в 21.10.

Целият следобед и вечер решихме да се разхождаме из Бари.

Оставихме по-голямата си раница на гардероб на гарата. Той се намира на централната автогара, в дъното на първи перон (откъм пероните). Цената е 6 евро за първите пет часа. След това по още 90цента на час. Ние платихме 6,90.

Цени гардероб - жп гара Бари

Денят беше доста ветровит и съответно от вятъра дори при 13 градуса се усещаше доста хладно. Затова кажи речи целия ден прекарахме в кафета и по магазините.

Няколко успоредни от улиците на Бари водят от гарата до старата част са пълни с магазини и търговски обекти на скъпарски и не толкова скъпи марки.

В 17 часа решихме да се запътим към гарата. Взехме си багажа и хванахме влак за летището в 18 часа.

Заминаващи се намира на втория етаж. Изчаквате на таблата да ви изпише, че чекин за вашия полет е отворен. Намирате си на кои гишета може да чекирате багажа и след това се минава към паспортен контрол и гейтовете. Ние бяхме на гейт B3.

В София пристигнахме малко след 23 часа. Ако имате и чекиран багаж би тябвало да излезете от терминал 1 около 23.30 – 23.45. В този случай няма да може да хванете метро или градски транспорт до центъра. Вариантите са да организирате някой да ви чака или да хванете такси до центъра.

Съвети (важат за цяла Италия и всички градове, в които съм обикалял)

Храна

Набавете си някакви неща за хапване и пиене за всеки случай. Може да си закупите от местен супер маркет.

Друг вариант за бюджетно хапване са едни пицарии, в които продават нещо като нашите пица на парче. В тези пицарии няма места за сядане или има една две масички, а избирате и взимате за навън. Цените там са около едно евро на парче, като парчетата са малки и квадратни. Аз успявам да се нахраня с три четири парчета.

Booking

Запазете или разпечатайте карти и телефони за връзка с местата на които спите. Четете отзивите, преди да букнете. Избирайте места, недалеч от гарите за да не носите багаж.

Карти

Вземете безплатна карта на града от всяко туристическо бюро или рецепция на хотел. Ако ви искат пари за карта, отидете другаде.

Ако имате смартфон, google maps има опция за сваляне на карта на регион. Напише примерно Бари и отидете на опции на мапса. Свалете офлайн карта. Мисля, че се пазят за месец тези карти и може да си навигирате по тях без интернет и Wifi. Всяк карта е по 100-500мб. Свалете докато сте на безплатен wifi или преди да заминете.

Роуминг

Вкючете си роуминг преди да заминете.

Като сте в Италия си изключете мобилните данни.

Wifi – безплатен интернет

Безплатен няма никъде навън. Само в хотели, кафета, ресторанти. Трябва да вземете парола. Избирайте си места за хапване и спане, където има стикер безплатен wifi, искайте парола.

Foursquare – заведения, кафета, ресторанти

Изтеглете си Foursquare за по лесно избиране на заведения. Гледайте оценка и отзиви. Работи само като имате интернет, но може да си лайквате заведения за по-късно.

Багаж

Ако имате възможност, пътувайте само с ръчен. Неудобството е че няма да може да закупите много неща оттук. Предимството, няма да мъкнете тежки и ужасни куфари и да се чудите къде да ги оставите за да разгледате. Ако сте само с ръчен багаж, съобразете какво може да носите, съгласно инструкциите на wizzair. Аз лично като пътувам с раница, пък и с куфар не обичам, как всичко ми е измачкано. В някои случаи нося малка туристическа ютия, а в този бях заел от един приятел уред за гладене с пара (пластмасов и доста по удобен вариант от ютия).

Ресторанти, пицарии

Избягвайте такива на супер ключови места – площад – те са за туристи и ще са по-скъпи. В забитите улички има супер приятни местенца. Пред всеки ресторант или пицария има менюто. Може да разгледате какво предлагат и цени, преди да влезете. В някой “туристически” ресторанти има уловки. Например пица за десет евро, кола за петнайсе.

Цените на нормалните места общо взето са следните: Паста 8 – 12 евро; стартери 10 – 20; основни 12 – 20; десерт 5 -15; вино от 3 нагоре на чаша, от 10 нагоре на бутилка; напитки 2 – 3; алкохол 4 и нагоре за малко.

Кафета

Задължително тествайте колкото може повече. Кафето започва от 0,9 – 1 евро за обикнове еспресо. Италианците го пият на бързо, на крак, на бара. Другите кафета, капучино, лате макиато са от 2 до 5 евро някъде. С кафето обикновено сервират и безплатно вода.

Желатерии

Като италианския сладолед няма. Тествайте по много. Цени от 1 евро нагоре. Две топки във вафлена кофичка са 2,50евро.

Транспорт

Градски метро около едно две евро; влакове – около пет евро за сто километра са билетите като цени. Онлайн може да се провери разписанието и цените на влаковете за всички дестинации.

Паркиране

В центъра на градовете са различни зони. Има навсякъде паркомати. Цени 1-2 евро на час.

Сувенири

Навсякъде, особено около забележителностите има магазини са сувенири, които продават стандартните боклуци за по няколко евра на магнит, чаша или чиния. Моята препоръка е по-скоро да пропускате тези места, а да взимате друг тип “сувенири”. Вариантите са много, като например: местни шоколади, кафе, чай, снимки, камъчета от някоя градинка, мидичка от плажа или каквото друго се сетите, стават и картички за 20-30 цента едната. Чувал съм, че някой дори си взимат за спомен местен/местна или поне нещо от тях.

Примерен бюджет за двама в Италия – 5 дни (моят актуален бюджет)

Полет за двама с включен голям салонен багаж 250 лева.

Застраховка туристическа 25 лева

Хотел в Бари 50 евро

Хотел в Матера 52 евро

Хотел в Бари 60 евро

Трульо в Алберобело 83 евро

Общо нощувки 245 евро(490 лева)

 

Транспорт

Летище – Бари – център 2×5 – 10евро

Бари – Матера 2х4,90 – 9,80евро

Матера – Бари 2х4,90 – 9,80евро

Бари – Алберобело 2х4,90 – 9,80евро

Алберобело – Бари 2х4,90 – 9,80евро

Бари централе – Летище 2х5 – 10евро

Общо транспорт 60евро (120лева)

 

Храна и други

Ресторанти 60 + 30

Кафета 10 + 8 + 9 + 6 + 6 + 4 + 6

Сладолед 5

Сувенири 11 + 6 + 5 + 4

Пазаруване 5 + 10 + 6 + 5

Други 20 + 5

В самолета 12 + 10

Общо храна и други: 245 евро (490 лева)

Общо разходи за пет дни за двама: 1375 лева

Този бюджет може да се оптимизира доста и да падне дори до 600-700 лева за двама, че и по малко. Всичко зависи от това какво хапвате и къде отсядате. В booking има и доста по-бюджетни хотели и хостели. Храната пък може да е от магазин и да не се хапва по заведния. Разбира се може да се оптимизира и в посока нагоре.

Моля, добавяйте коментари дали всичко, което съм написал е актуално, ако има какво да добавите или искате да споделите нещо повече. Нека помогнем и на други хора с пътуването им. Негативи и заядливи коментари, ще изтривам директно, без одобрение.

Ако имате, желание може също така да споделите в социалните мрежи с бутоните под този текст.

Стартирайте планирането на вашето пътуване с търсене на подходящи места за настаняване и след това полети:Booking.com

Би било полезно, ако в коментар тук или на друго място, оставите съвети и от вашето пътуване.

11 коментара

  1. TanyaZh 27.09.2016
  2. Albena 09.10.2017
  3. Veselin kotov 24.10.2017
  4. Дора 31.07.2018
  5. Мая Гатева 25.08.2018
  6. mayak 04.11.2018
  7. Антоанета 20.01.2019
  8. Анна 08.05.2019
  9. Красимир 08.11.2019
  10. Радостина 07.12.2019

Add Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.