Организиране на rss фийдове

Доскоро избягвах организирането на уеб фийдове и упорито се опитвах да пропусна всякаквата организрация на потоци от новини или нови постове. Това от една страна, защото четенето на новини исках да избирам сам кога да го правя, а от друга това разсейва доста.

В процеса на работа обаче ми се налага да следя и имам предвид доста много блогове и уебсайтове, които преглеждам за новини и нови публикации и това наложи и при мен да се зароди желание за някаква организация, автоматизация и улеснение. Именно затова се поразтърсих из нета за най-добрите варианти и май най-много точки събра feedly.com.

Викам си какво пък толкова. Щом ще е feedly нека да е фийдли и ето ме и мен регистриран прилежно потребител отскоро, но вече следящ няколко стотин блога и уебсайта за ново съдържание.

А ето и как изглежда feed-a ми във фийдли:

feedly feeds или как изглежда фийда

Feedly feeds или как изглежда фийда

В ляво може да се види категоризирането на уебсайтовете и блоговете, което е наистина много удобно. Всеки може да си създаде собствени категории или да използва някакви стандартни. Добавянето на нов уебсайт е като детска игра, а понякога дори разпознава съответния уебсайт или блог за коя категория е. В дясно е фийда или поне последните заглавие от всички категории, като разбира се има възможност за филтриране по категория.

Про версията на feedly, предлага и някои вип пикантерии като търсене по ключови думи (листва повече резултати от стандартната версия) и други такива. Ще си ги видите. 🙂

Всичко това ок, но какво е хубавото тук и защо промени или поне ще промени навиците ми. Ето няколко точки, които към момента съм отрктил, че са добри, поне при feedly, предполагам важат и за всички други подобни системи:

– логвам се и потокът ми е на всеки компютър с интернет

– мога на веднъж и то бързо да мина през всички заглавия и да прочета новините само, които желая

– няма нужда да помня всички уебсайтове и да се чудя къде да вляза за да чета – просто отварям и виждам кой е ъпдейтвал от блогърите, които следя

– не правя ненужен трафик на блогове, които не са пускали нещо ново, а от друга страна стимулирам с посещение тези, които са си направили труда да пишат и да пуснат нещо вълнуващо и грабващо.

– няма нужда да ровя за рсс-и из сайтовете – само събмитвам урл, и то си намира rss, ако има.

Не е кой знае какво, но не знам как съм го скипвал досега. Доста време съм губел явно в ровене из сайтове и глупости. И накрая, но никак не на последно място адски ми помага в работата и особено, ако съм се захванал да вдигна seo на уебсайт. Естествено тук ми е полезно и дори само за да следя източниците на нова информация и нови неща в света на маркетинга и seo-то. Теми, които ме вълнуват и с които ми е приятно да отмарям.

Аре толкоз за feedly. Който не ползва, да ползва. Препоръчвам.

 

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.