Агенции за недвижими имоти – да се избият! – Топ 5 бисери + бонус

Тези дни оглеждам в интернет за да си намеря апартамент под наем. Пускам обяви, че търся, гледам обяви. По-скоро обаче май се наслушвам на бисери и се изумявам до колко са зле нашите агенти и защо трябва да бъдат избити до крак (според мен) или поне да си сменят работа и да грабнат по една мотика да ходят да копат на село.

Та .. търся си едностаен или двустаен апартамент. Смятам, че съм доста коректен наемател, но пък за сметка на това си имам моите си изисквания, както за райони (ограничил съм ги до стрелбище, медицинска, иван вазов, хиподрума и лагера), така и за самия имот, а именно държа жилището да е новоремонтирано и приятно за живеене, да не кажа луксозно. Да е на нормални пари също така, а не да давам 200 (примерно) евро за дупка или панелка на 17-ти етаж. Идеята ми е, че искам апартаментът да добър и да си струва парите, спрямо другите, които се предлагат.

Разбира се тук нямаше как да се мине без агенции, защото и куцо и сакато е вече агент и всички обяви са през тях. Не знам защо наемодателите просто не седнат  да си пуснат сами обявата в нета и да не се занимават с глупости…

Та зора започна, като почнах да звъня на обявите, които ми харесват по снимки. Не бързам да сменям жилището, имам време и не искам да си губя времето определено с безсмислени огледи.  Супер много ме изнервят и огледите, които се плащат и агентите, които те карат да идеш на оглед заради петте лева, които принципно няма да им дам. Все пак ако не ми хареса и аз съм бил път до имота и агента ме е разкарал напразно, т.е. негова работа е да подбере имот по моите критерии, а не просто имот. Някак си е нормално още по телефона да се отсеят тези неща, да се разменят един два мейла със снимки и просто да не си губим времето. Само, че не. Нашите агенти им дай да правят огледи…

Ето какво ми се случи и на какви бисери попаднах последната седмица, докато оглеждам (ще ги степенувам):

5. Обаждам се по обява, която ми допадна за едностаен апартамент. Устройваше ме местоположението. Оказва се, че имота е със съжителство .. ами опишете го в шибаната обява де. Както и да е. Агентът пита дали все пак не искам да ми предложи някой друг апартамент. Викам му давай да те видим, но изрично го предупредих, че не искам да ми губи времето и му казах какво търся.

Обади ми се след два часа със страaaшен апартамент, но не бил в моя район, а в красно село и имал ключ за оглед директно. Викам си какво пък айде да направя един оглед днес и се уговорихме за час по-късно. Отивам и агентът закъснява 5-10 минути. Идва и моли да изчакаме още малко, че колегата му отишъл да си купи пица и после ще идем в квартала да намерим блока. Чудно! Обикаляхме 15 минути докато намерим блока, който се оказа панелка! на 17 етажа и апартамента е на 12 или 13 беше. Чудно. Беше стар апартамент, който агентът също не беше виждал още на живо.

И какво от всичко, което му казах да не е апартаментът, той се оказа точно това. Просто парите му бяха като за моите критерии, а апартаментът не.

Агентът – дали ще му вдигна пак телефона като ми звъни всеки ден за огледи? Или дали ще получи 50% комисионна за сделка?

4. Редовният номер – обаждам се за различни обяви, които ми харесват. Всичко е ок, жилището е свободно, само ще уговоря оглед и ще ти се обадя ми казват. И това е. Никой не се обажда.

Принципно съм си определил по един оглед на ден да правя след работа и такива тенекии ми губят целия ден.

Още едни агенти, които няма да получат моите и на наемодателя по 50% комисионна.

3. Снимките – отварям обяви със снимка на короната на дървото, което се вижда през терасата. Снимки с лошо качество. Снимки на части от дома, примерно част от стената. Снимки, които са силно размазани все едно ги е правил с мобилен телефон с камера 0.3 при минус 25 градуса да потреперва.

Айде няма нужда.

2. Обзавеждането – маса и диван + един кухненски шкаф е обзавеждане. Бисерът от днес беше обаче:

ОБЗАВЕЖДАНЕ: диван с функция сън

1. Последното, което ме накара днес да напиша това е този приблизително предаден от мен разговор:

Аз (17 часа): -добър ден, обаждам се за имота (еди кой си и еди къде си)

Той: – Да, свободен е.

Аз: Искам да го видя днес.

Той: Днес не може. Утре или по-добре вдругиден. Днес имах един оглед за 4 там и клиента го върза и не дойде. Сега наемодателят е много сърдит и по-добре да му мине малко. Хайде в сряда вечер ще идем да го видим …

Аз: затворих.. втрещен…. а свирка да му направим на наемодателя като е сърдит?

 

И като за финал един бонус бисер и пак разговор:

Агент: На колко сте

Аз: на 30

Агент: домашни любимци имате ли?

Аз: рибки имам

Агент: е, т’ва не са любимци

Аз: .. да за готвене ги гледам …

 

Не може ли просто наистина да си дам критериите и да ми намерят жилище, което отговаря на тях, виждали са го и наистина е ок. Без да му губят шибаното време и да си струва шибаните пари, които ще им дам, вместо да ме занимават с тъпотии.

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.