Реч на Кума

41267_433072429393_584249393_4706822_7628338_nЗдравейте,

този уикенд бях на една от най-яките сватби на които съм бил. Това беше така именно, защото се опитвах да го играя кум на тази сватба. А приятели, от мен да знаете, кума на сватбата има реч, която трябва да изрече за да открие частта с яденето, пиенето и танците. Аз разбира се преди това бях ходил на няколко сватби и знаех за тази моя задача и затова си бях подготвил реч.
Тук ще публикувам оригиналния вариант на моята реч, който разбира се не успях да пресъздам едно към едно и изтървах някои неща, но все пак смисъла и структурата се запазиха.

Ето я и речта ми:

„Приятели, Здравейте,

Ако някой не е разбрал, аз съм вашия любезен кум тази вечер. Казвам се Боби. Всъщност не се казвам така, но може да ме наричате така.
От ляво на вашите екрани и от мое дясно е Фани – Кумата. Ако имате нужда от напитки, леки наркотици, масаж или каквото и да е друго, тази вечер ние кумовете сме на ваше разположение.

//Шеги и закачки за разчупване на леда:
Между другото знаете ли, че Фани е единствената мацка, която познавам, чието кратко име е точно толкова дълго колкото некраткото. Викаме и Фифи на галено от Фани. Може би това беше една от основните причини да си я взема за кума. Тук спирам да се шегувам с Фани и я гушвам..
//Обръщам се към младоженците и се заигравам с тях с кратък куиз.
Търсих от къде точно произлиза това “кум”, но така и не можах да намеря, но вие знаете ли примерно как е “кум” на френски?
//естествено те няма да знаят и аз след кратка пауза:
– ЛьоКум! А знаете ли как е кума на френски?
//пак си нямат представа и аз:
– ЛьоКумка

Но приятели, стига сме се шегували. Да минем към сериозната част. //обръщам се към залата; Дълго се рових в интернет и търсих някакви готови темплейти за “Реч на кума”. Всъщност гледах всякак речи. Даже попаднах на някаква реч, която е писана за Тодор Живков, но веднага ми хрумна, че няма да е много подходяща за подобно тържество.
В крайна сметка нещата, които намерих бяха ебаси скучните и реших да импровизирам. Както се казваше “най-добрата импровизация е репетираната импровизация”. Аз репетирах доста с моята реч.
Сега ще ви помоля да се настаните удобно и да ми отделите малко време. Ще ми трябват около 40 минутки, така, че който му се ходи до тоалетна, ще помоля да се стиска малко или да използва празните бутилки по масата.

И така…
//Сериозна част (поемам дъх, събирам вежди и ставам сериозен, също така изпъчвам гърди)

Скъпи Гости!
Ива, Алекс,

//обръщам се към ива и алекс
Познавам ви от около четири години. Първо се запознахме с Алекс, а малко след това и с теб Ив.
С времето ми се отдаде шанса да ви опозная.
Смея да твърдя, че почти веднага се сприятелихме и започнахме да работим на едни вълни.
Това с което ме спечелихте като приятел беше искреността, окритостта, готовността да помогнете с каквото можете във всеки един момент. Аз други думички, които завършват на -стта на можах да измисля.
Приятели,
Ще допълня че Ива и Алекс са забавни и въобще те са най-големите пичове, които познавам.
Но не е само това. Това, което ми направи впечатление още от самото начало е (кратка пауза) е това, че те са най-логичната двойка, която познавам. Според мен, Вие сте един за друг от където и да го погледнеш.
Вероятно всеки тук в тази зала е бил свидетел на тяхната любов. Имам предвид не физическа, а тази другата. На жестовете, които правят един към друг. Всеки от двама мисли за другия, познава го и се опитва да достави удоволствие и от най-малкото което прави.
Ивка и Алекс са силни характери определено, но те са сладки дори когато се сдърпат и още по сладки, когато се сдобрят.
Ако бях използвал една от речите от интернет, щях да вметна тук, че Ива и Алекс са като два влюбени гълъба – гукат и се гушкат.
//Обръщам, се към Ива и Алекс
Всичко това, което казах, ме кара да съм горд, че точно мен избрахте да стана законен свидетел на вашата връзка.
Наистина няма да говоря много. Ще кажа само, че искам винаги да пазите тази искрица и тази любов, която имате. Вървете напред и минавайте през всичко заедно.
Не спирайте да се забавлявате.
Не спирайте да пътувате.
Не спирайте да мечтаете.
Именно това, както и разговорите и искреността, които и в момента виждам при вас ще ви помогнат да остареете заедно. А аз и Фани ще сме до вас и се надявам да стареем и да се забавляваме заедно.
Накрая, но не на последно място, искам да ви пожелая да създадете достойни наследници, които да обичате, да ви обичат и с които да се гордеете, както вашите родители се гордеят с вас!
С това ще приключа сериозната част.

//Обръщам се към залата:
Приятели, ако някой е пропуснал нещо от речта на кума, утре тя ще бъде качена във фейсбук, както и в личния ми блог, където ще може да си я припомните и да разпратите на приятели.

Сега е време всички да се изправим. Моля, станете.

Алекс, виж какъв флаш моб направихме. Сега е момента ти да награбиш булката.

А ние нека да вземем чаши, да ги вдигнем високо и да извикаме за младоженците:

Гоор – чиии – вооо… „

6 коментара

  1. Peter 05.05.2011
  2. Боби 05.05.2011
  3. хаха 12.11.2012
  4. Боби 12.11.2012
  5. Mitko 03.07.2013
  6. Milena 28.04.2017

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.